Tervek a jövőben

img

Tovább fejlődni

Az első és legfontosabb haladni tovább a profi programozó címért ezzel együtt a jó programozó követelményeit is folyamatosan teljesítenem kell. A gyakorlás egyik előnye, hogy folyamatosan bővülnek a tapasztalataim. Minden reggel, mielőtt elkezdek a tényleges munkával foglalkozni, leülök a gép elé, és egy kisebb feladatot megoldok. Ennek előnye, hogy ezek a feladatok rögzülnek, így gyorsabban meg tudom oldani a feladatot. Első reggel, mikor elkezdtem ugyanez a feladat fél órát vett igénybe, mára 5 perc, eközben a kódom mérete csökkent, a sebessége pedig nőtt. Ehhez persze kellett az, hogy minden alkalommal újratervezzem a kódrészletet, és mindig egyszerűsítsek rajta.

Saját project

Aztán kicsit fel szeretném pörgetni a függőben lévő fejlesztésemet. Sajnos az elmúlt időszakban a saját projectemel nem volt időm foglalkozni, így a fejlesztése is leállt. Most újra elővakartam a backup mappa mélyéről, és elkezdtem átformálni, hogy a régi kódom kicsit átláthatóbb legyen, könnyebben bővíthető és természetesen gyorsabb. Most épp az egyik lekérdezésnél szenvedek, mert nagyon megdobja a memóriát. Alap esetben mindig alacsony a memóriafogyasztás, majd a lekérdezés után 150%-kal megnő. Persze, rengeteg adattal dolgozok, így nem csoda, de a lekérdezést át kellene alakítanom, hogy ténylegesen csak annyi adatot kérdezzen le, amennyivel az adott helyzetben dolgozni fogok. Ezáltal nem lesznek felesleges tömb elemek, melyek plusz memóriát foglalnak. Így számításaim szerint csak duplázódni fog maximum a memória használat. Ami már elfogadhatóbb. Persze, minden alkalommal, mikor ránézek a kódra, jön egy újabb ötlet, még egy kis fejlesztés, egy kis egyszerűsítés, így folyamatosan lefelé tornázom a terhelést.

A programról túl sokat nem árulok el, mert még titok. Az egésznek a lényege egy 6 részből álló csomag. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van egy alap szoftver, ez van középen, és van 5 kiegészítő szoftver, ami pedig az alap szoftver köré épül. Az alap szoftver használata kötelező, a kiegészítők pedig ki-, és bekapcsolhatók. A kiegészítők eredetileg csak az alap szoftver funkcionalitását bővítenék, de rájöttem, hogy ha kicsit módosítok az eredeti elképzelésemen, akkor egyszerűen a kiegészítő modulok is képesek lesznek egymás funkcióit bővíteni.

Erre felhozhatunk egy példát. Mondjuk itt ez a blog. Jelenleg fapados. Tényleg csak annyit tud, amire nekem szükségem van. Kezeli a kulcsszavakat, kategóriákat, bejegyzéseket. A blog lehetne a középső fő modul. Erre mondjuk építek egy saját hírlevél rendszert, ami holnaptól küldi a friss bejegyzések kivonatát a feliratkozott felhasználóknak. A hírlevél rendszer lesz az első kiegészítő modul. Aztán írok egy tracking, vagyis nyomkövető modult, ami a cikkekben elhelyezett külső linkek kattintásait méri. A két modul tud egymástól külön működni, mindkettőnek más a szerepe. De mit csinálhatunk velük? Összekötöm őket, a tracking modullal tudom azt is mérni, hogy a kiküldött hírlevélben hány felhasználó kattintott a linkre. Ezt az információt a tracking modulom méri, de mint statisztikai adat át tudja adni a hírlevél rendszernek, így már tudom, hogy a felhasználók hány százaléka nyitotta meg a levelem. Sőt, ha a tracking modulomat tovább fejlesztem, a hírlevélhez úgy is hozzá tudom kötni, hogy pontosan tudom mérni, ki nyitotta meg a levelemet. Ezáltal tudok a hírlevélküldőben újabb funkciót bevezetni, ami rangsorolja a felhasználóimat aszerint, hogy hány levelemet nyitotta meg. Ha egy felhasználó mondjuk 50 kiküldött levél után sem jött át az oldalamra, akkor neki ritkábban fogok hírlevelet küldeni, vagy a kiküldési lista végére teszem. Tehát a két modul kibővíti egymás funkcióit. Persze ez egy elnagyolt példa, de valami ilyesmi a felépítése a programnak.

Tehát az alap szoftver funkcionalitását kibővítik a köré épített választható modulok. A választható modulok pedig egymást is ki tudják bővíteni.

Egy kicsit nagy lesz a program, mire végzek vele, de augusztus-szeptember között tervezem a kiadását, így van még időm feljeszteni.

Új nyelv

Régóta szemezek a JAVA programozással. Csak nem nagyon volt lehetőségem rá, hogy belekezdjek. Most ezt az ötletemet támogatják is, úgyhogy hamarosan belevetem magam. Főleg Android alkalmazások készítését tervezem, de ki tudja, mit hoz a jövő. A másik terv, ami kapcsolódik az Androidhoz, vagyis inkább a mobil piachoz, hogy ugyanígy megpróbálkozom az iOS-re fejlesztéssel is. Ehhez már kicsit több támogatásom is van, kaptam pár könyvet. És jövőre úgy néz ki meglesznek hozzá az almás eszközök is, mind fejlesztéshez, mind teszteléshez.

Érdekelnek a mobil programok, úgyhogy ez egy új irány, amit kipróbálhatok, és ráadásul a programozóknál alap törvény, hogy egy nyelvet profin tudj, de ismerd mellette a többit is, mivel a többiből át tudod hozni a tanultakat a fő nyelvedre. Ezáltal tovább fejlődik a tudásod.

Tovább a 3D világában

Nagyon felpörgetett a 3D, amibe a napokban ástam bele magam. Úgyhogy ebben az irányban is szeretnék tovább haladni. Szeretném kicsit mélyebben is megtanulni. Főleg most, hogy kisebb grafikai gondokba ütköztünk. Van egy nagy cég, aki foglalkozik valamivel (tudom, de nem mondhatok részleteket). Tehát ez a nagy cég nem adja ki a jó minőségű képeit, csak a gagyikat, amivel semmit nem tudunk kezdeni, max újrarajzolni, különben pixeles szart kapunk, ami nem profi oldalhoz méltó. Tehát az egész weboldalon minden a topon van, kivéve a képeket. Ekkor jött az ötlet, hogy hosszútávon csinálhatnánk egy 3D-s adatbázist, amiben az adott képeket újratervezzük, csak 3D-ben. Így később, ha más szögből kell az adott kép, csak megnyitjuk a 3D-s tervet és elforgatva rendereljük le.

Szerencsére megvannak a pontos méreteink és a színek is, így mindent élethűen vissza fogunk tudni adni, sőt, ha kell ebből videót is tudunk csinálni.

Tehát most ez az új irány.

PHP a köbön

Persze ezzel nem adom fel a PHP-ban eddig elérteket. Fejlesztem tovább a tudásom, és próbálok egyre jobb lenni. Igen, nem érzem magam jónak, tudom, hogy miben kell még több tudást magamba szívnom. Tehát tanulás, tanulás, tanulás.

Jah és rengeteg gyakorlás. Szerencsére a sitebuildet most más csinálja, így nekem marad a fejlesztés. Kevesebbet kell a HTML+CSS világával foglalkozni és többet a PHP+MySQL kombóval.

Meglátjuk, mit hoz a jövő. Majd kialakul.