Spam! Spam! Mindenhol...

img

Alap sztori.

Ülök a gép mellett, épp egy PAYU rendszert rakok össze, mikor egy adat miatt meg akartam nyitni a mail fiókomat. 2 új email. Nincs is vele gond, fel vagyok iratkozva egy pár hírlevélre, gondoltam tőlük kaptam valamit. Szeretem rendben tartani a mail fiókom, így minden mappázva van. Az összes ritkán használt mail fiókom is egybe van irányítva. Így mindent egyből el tudok olvasni.

Tehát ez nem a megszokott hírlevél, hanem egy tök idegen.

Kedves Lacy!

Hogy mi a jó büdös anyád? Soha nem adom meg így, csak facen vagyok Lacy. Érdekes. Gyorsan keresgéljünk kapcsolatot, hogy ki a franc a "titkos" feladó. Azért "titkos", mert nevén nem nevezzük, de amúgy a levelében kb a levél fele csak a cég logója.

Seo cég. Frankó. Akkor törvény szerint lennie kell cégadatoknak. Keressünk. Nincs. Sehol sincs. Ászf: üres lap. Adatvédelem: üres lap. Kapcsolat: form + telefonszám. Tehát, nem tudom hol lakozik a titkos feladóm. Kis "GIYF" után, megtaláltam a cégadatbázisban, hogy a cég használtruha kereskedelemmel foglalkozik. Oké, de miért küld akkor nekem SEO tippeket, amit ráadásul átfutva, egyből egy gagyi kivonatát láttam egy 400 oldalas tanulmánynak.

Tehát kaptam egy kivonatot arról, miről szól a SEO. Arról, hogy Mi az a találati lista vagy az Adwords hirdetés. Húúúú.

Domain választás. Ezen akadtam fenn. Tehát azt elmagyarázza, hogy mi a találati lista, de azt természetesnek veszi, hogy tudom mi a domain. WAT?

Egyetlen levélbe bele van komponálva 5-6 fejezetnyi anyag. A legrosszabb, hogy látszik, csak össze van csapva. Egyiknél kifejti, hogy mi mit jelent, a másiknál meg csak szimplán odaböfög 2-3 mondatot. Az információk is pontatlanok benne. Egy szóval szar.

Másik, hogy már az ilyen alap SEO genyóra fel sem iratkozok, miért? Értelmetlen. Ezeket arra használják, hogy iratkozz fel, küldünk neked 4 tippet, aztán rendeld meg a szolgáltatásunkat.

Persze, tisztelet a kivételnek, vannak olyan cégek, akik tényleg értelmes leveleket küldenek. Bár még mindig jobban preferálom a külföldi hírleveleket. 10x több tudást adnak, és a szolgáltatásuk ára is jóval alacsonyabb.

Nem tudom, honnan sikerült összekötnie a facebook nevem és az email címem, de gratulálok.

Következő ökör hiba, hogy ez egy 4 részes sorozat. Erre az egészből egy időpontban megkapok kettőt egyszerre.

Mondanom sem kell, hogy a színvonal, a feliratkozás kezelése, minden apró kis hülyeség arra kényszerített, hogy egyből keressek egy leiratkozási lehetőséget. Van is rá esélyem, a hírlevél alján. Kattintok. Erre feldob egy ablakot, hogy írjam be melyik címemmel akarok leiratkozni... A franc essen beléd, hogy ha SPAMet küldesz legalább ne keserítsd meg az életem felesleges email cím beirogatással...

Még egy kis dühöngés:

Azt írja, ne válasszak hosszú domain nevet, mert elgépelhetik és más oldalán köt ki a felhasználó. Tehát

mar-a-seo-szakemberek-is-szeretnek-spamet-kuldeni.hu

Választok egy domain nevet. Szerencsétlen user, nem tudja megjegyezni és elgépeli

mar-a-seo-szakemberek-is-spamet-kuldenek.hu

vagy

mara-seo-szakemberek-is-szeretnek-spamet-kuldeni.hu

Tuti, hogy lesz egy ilyen domain név és a konkurenciát fogom erősíteni. Ennek inkább az lesz a hátránya, hogy a felhasználónk új szolgáltatást fog keresni, és nem a mi oldalunk címét fogja keresgélni.

És szintén hasonló okok miatt nem javasolja az ékezetes domaint. Elírják, és a konkurencia kapja a látogatót. Vegyük meg mindkét domaint. Úgy a jó.

Használjunk szép url-eket, bár még ma is vannak olyan weblap készítők, akiknek az url használata nem szép. WAT? Tudom mit jelent a szép url, de programozóként nem tudom, hogyan tudok csúnyán URL-t létrehozni...

Erre mondjuk a drága felhozott egy példát: index.php?=id321...

Tehát ez tényleg nem szép, hogy egy ilyen linket hozol létre...

GET:

Array
(
)

REQUEST:

Array
(
)

SERVER:

...
[REQUEST_METHOD] => GET
[QUERY_STRING] => =id321
[REQUEST_URI] => /get/?=id321
[SCRIPT_NAME] => /get/index.php
[PHP_SELF] => /get/index.php
...

Remélem a kedves olvasónak nem kell elmagyarázni, vagy mégis? Tehát egy jó router osztállyal ezt simán meg lehetne oldani. De soha nem szoktunk (legalábbis nem kellett még) úgy paraméterezni, hogy nem adunk meg csak egy értéket. A helyes így lett volna: index.php?id=321.

Jah és a másik, hogy benyög egy ilyet, mert a nem szép URL-lel, semmilyen információt nem közlünk a Google felé. A szép URL-lel a Google is érzékeli az oldalunk témáját. Tudtommal a Google szereti a szép URL-t, de tudja értelmezni a paraméterezett URL-t is...

Nah mind1. Hagyom is. Csak kicsit kiakasztott, hogy ezt próbálják az emberekre ráerőszakolni. Ha már egyszer szakember, hosszú évek óta ezzel foglalkozik, akkor legyen pontosabb. Ne valami összehányt, gagyi tartalmat akarjon lenyomni az ember torkán...