Visszajelzések

img

Nem utálatos dolog, mikor napokat, heteket, esetleg hónapokat dolgozol egy projekten, aztán a megrendelő egyetlen apróság miatt hord le?

Persze nagyban függ attól, hogyan mondja:

  • Tudom sokat dolgoztál a projekten, amit nagyon köszönök, jó munkát végeztél. De felfedeztünk egy apróságot...

  • A(z) _____ nem működik. Az egész szar.

Ugye elég eltérő módon hat rád a két különböző megközelítés? Míg az elsőben elismerik a munkádat, megköszönik és a megbántásod nélkül közlik veled, hogy egy "bogárka" került a projektbe, addig a másodikban egyetlen apróság miatt a teljes projekt szar.

A másodikban a hideg, kemény igazságot közlik veled, nem foglalkozva azzal, hogy ez hogyan fog rád hatni. Sajnos, ha nem jól fogtad ki az ügyfelet, ez lesz a gyakoribb. Ezért fontos, hogy megértsük, hogyan hat a másikra a kritika vagy hogyan kritizáljunk másokat.

A legfontosabb a visszajelzésben, hogy építő jellegű legyen, jól átgondolt, gondosan felépített. Egy megfelelő visszajelzésnek ösztönöznie kell másikat és nem rossz érzést keltenie. Mennyivel könnyebben kezdesz el dolgozni, ha pozitívan állsz a munkához. Mennyivel könnyebb úgy a gép mellett ülni programozóként, hogy tudod, tetszik a megrendelőnek, amit csináltál, de a több ezer sornyi kódból, sikerült elrontanod valamit. Amit, mivel te írod a kódot, azonnal javítani is tudsz, akár percek alatt is. De ha elrontják a kedved, nem akarsz vele foglalkozni. Nem akarod újra megnyitni a kódot, pedig tudod, hogy a hiba egyszerűen javítható.

Sajnos ezekre a dolgokra én is mostanában ébredtem rá.

Régebbi munkaheyeken kaptam a második kategóriás visszajelzéseket:

  • Ez az 5 perces feladat, miért 2 órába telt?
  • Nem megy a képfeltöltő, szar az egész oldal, így nem tudjuk használni.
  • Ha nem megy ez a funkció, bele sem merek gondolni, mennyi idő feltörni az oldalt (ajax képfeltöltő rossz mappát hozott létre)

Persze, vannak más példák is az elsőből:

  • Uhh már kész is vagy? Nagyon tetszik az oldal. Még annyi kérésem lenne, hogy az adminban...
  • Már alig várom, hogy a régi oldalamat le tudjuk erre cserélni, azt még meg tudod oldani, hogy...
  • Szuper vagy! Még rá tudsz nézni a tegnapi emailemre? Küldtem benne néhány apróságot.

Ugye mennyivel másabb? Ha egy visszajelzést küldesz, először mérd fel, hogy te hogyan reagálnál, ha ugyanazt kapod meg. Pont a napokban futottam bele ebbe. Általában bocsánatot kérek, aztán leírom a véleményem, bekérem a további információkat. De van olyan, akit még a gyengéden megfogalmazott észrevételek is vérig sértenek... Ezekkel sajnos nem tudsz mit csinálni. El kell fogadni.