Tanulj meg nemet mondani

img

Egy átlagos hét 40 munkaórából áll. Ezt a legtöbb esetben be is tudod tartani, de persze vannak olyan helyzetek, amikor 60, 70 vagy akár 80 órákat is le kell dolgoznod hetente, hogy a megadott határidőt tartani tudd. A főnök azt mondta, hogy az említett időpontra kész kell lenni. Ennyi. Vitának, ellenvetésnek helye nincs. Készen leszünk.

A főnök azt mondta, ha törik, ha szakad, a rendszert indítani kell az adott napon. Legtöbbször a főnök a saját vagyis a cég érdekeit nézi. Az ügyfél nagy, kell a bevétel, nem sülhetünk fel. Nem mersz ellenszegülni, nem mered kimondani a kulcsszót, hogy nem fog menni. Pedig a profivá válás egyik feltétele, hogy megtanulj nemet mondani.

A 80 órás munkahétnek a legnagyobb hátránya, hogy agyilag kétszeresen ki vagy használva. Ez 5×16 óra. Természetes, hogy nem tudsz jó kódot írni. Tele van hibákkal, átláthatatlan és a legfontosabb bővíthetetlen vagy nehezen bővíthető. Ha rövid a határidő, kapkodnod kell, átgondolatlanul írod a kódot, hogy meg tudd időre csinálni a programot.

Mi történik?

A munkát leszállítod a megadott határidőben, de tudod, hogy nem volt idő letesztelni. Mi történhet? Az egész rendszer használhatatlanná válhat. Persze a tesztelés azonnal elkezdődik és már percekkel később több oldalnyi hibát írnak össze. A 80 órás hét folytatódik, csak most a javítással töltöd az időt. Kérnek egy időpontot, mikorra leszel kész? A felsorolt hibák alapján mondasz 2 hetet. A főnök elhallgat, majd néhány másodperc múlva eltökélten mondja, Nem, péntekre működnie kell! Hiába kötöd az ebet a karóhoz, hogy a normális működéshez még szükség van a 2 hétre, a főnök hajthatatlan marad. Nem, pénteken muszáj átadnunk a programot. Legalább próbáld meg. Alap esetben a válaszod, "Rendben, megpróbálom."

Majd tovább gürizel, hogy a kódban lévő hibákat kijavítsd, működőképes állapotba hozd a rendszert, túlórázol. Lassan visszatér az élet a normális kerékvágásba. Majd felmondasz.

Hogyan mondhatsz nemet?

Ezt meg kell tanulnod. A főnöknek nehéz nemet mondani, hisz ő a munkaadód. Elvileg azt kell tenned, amit ő mond. Ha profi vagy, akkor nem.

Egy rabszolga nem mondhat nemet. Egy munkatárs habozhat nemet mondani. De egy profitól elvárják, hogy nemet mondjon. Ahhoz, hogy tisztességesen el tudd végezni a munkát, nemet kell tudnod mondani és ezt a legtöbb főnök el is várja, hogy olyanokkal dolgozzon, akinek van mersze kimondani.

A programozó feladata megvédeni a munkáját. Legtöbbjük jól ért ahhoz, amit csinál, így a célja egy jól átlátható, könnyen bővíthető és nem utolsó sorban jól működő kód átadása az ügyfélnek. Ezt a célt a profi teljes erejével kell, hogy védje.

Például a főnököd azzal jön, hogy az adott projektek holnap le kell adni. Ha tudod, hogy az adott feladatot másnapra nem tudod teljesíteni, akkor nem mondhatod egyszerűen azt, hogy "megpróbálom".

Megpróbálom

Mi a rossz a megpróbálom szóban? Tök egyszerű. Ha azt mondod, hogy oké, megpróbálom megcsinálni, az a főnöknek 2 dolgot jelent.

Elsőként, vegyünk egy példát:

  • Főnök: A programnak holnapra kész kell lenni.
  • Programozó: Holnapra nem leszünk kész vele, kell még egy hét, hogy be tudjuk fejezni.
  • Főnök: Egy hét? Az túl sok, holnap át kell adnunk a programot. Próbáljátok meg befejezni.
  • Programozó: Rendben, megpróbáljuk.

Kerülöd a konfliktust, így kiejted a bűvös szót, "Megpróbáljuk"/"Megpróbálom".

Milyen értelmet nyer itt a megpróbálom szó? A főnöknek ez jelentheti azt, hogy te meg fogsz mindent tenni, és kész leszel holnapra. Ez a leggyakoribb értelmezési módja a megpróbálomnak. Tehát a főnök biztos benne, hogy kész leszel. Ehhez nagyon hasonló, ha a mondat elejére odateszed, hogy "Szerintem...".

  • Főnök: Holnapra kész lesz a program?
  • Programozó: Szerintem megoldható, de lehet csúszik 1-2 napot.

Bármilyen furcsa, hiába mondtad a mondat végén, hogy csúszhat a projekt, hisz te sem tudod, mi jöhet közbe, a főnök teljesen természetesnek veszi, hogy ez holnapra kész lesz. A főnök a saját és cége érdekeit nézi, így ha nem állsz ki határozottan a véleményed mellett, akkor természetesnek veszi, hogy kész leszel.

A másik lehetőség, ami előfordulhat, hogy a főnök a megpróbálom szót máshogy értelmezi. Ezt megint csak példával tudom elmagyarázni.

Tehát, tegyük fel, a projektre mondasz 3 hetet. De a főnöknek a jövő hét elejére kell a program, nincs több idő rá. Egy darabig tartod a véleményed, hogy kell a 3 hét, hamarabb semmiképp sem fog menni a dolog. Végül a megpróbálom bűvös szó kiejtésével teljesen romba döntesz mindent.

Mit jelent az, hogy megpróbálom? Azt, hogy eddig nem tettél meg mindent a projektért, és vannak rejtett kiskapuk? Sok időt mondtál először, és mégis meg lehet csinálni rövidebb idő alatt? Lehet egyszerűsíteni a munkafolyamaton, így hamarabb is elérheted a célt?

Alááshatod vele a munkádat. Mindkét eset előfordulhat, vagy teljesértékű igennek veszi, vagy úgy könyveli el, hogy tudsz ettől gyorsabban is dolgozni.

Talán ebből a második a rosszabb, mert így egyre több munkát varr a nyakadba, és ezeket egyre kevesebb idő alatt kell teljesítened.