Új blogmotor

img

Régen volt 2013

Erre a napokban döbbentem rá. Régen írtam a blogba. Ennek több oka is volt.

Elsőként az, hogy a WordPress blogomat megszállták a robotok. Volt kiegészítő telepítve, ami folyamatosan blokkolta őket, de ennek ellenére naponta 10-20 emailt kaptam, hogy új betörési kísérletem volt. Így leszedtem az adminját, hogy majd írok egy új motort alá, amit a robotok nem akarnak megrohamozni.

Másodikként a napi elfoglaltságaim mellett erre már nem jutott időm. Nem tudtam vele eleget foglalkozni. Minden alkalommal belekezdtem, hogy majd most. Nem jött össze.

Új motor

Az új blogmotort a napokban találtam. Pont egy probléma megoldásának közepén jártam, mikor rádöbbentem, hogy nem is olyan bonyolult egy normális blog összerakása. Persze igénybe vettem a Google szolgáltatásait, és nem nulláról kezdtem el a blogot, de találtam egy adatbázis nélküli motort.

Miért kell, hogy adatbázis nélküli legyen?

A válasz baromi egyszerű. Utálom a WYSIWYG szerkesztőket. Szemetelik a kódot, idiótán formáznak. Sokszor bonyolultabbak, mint bármelyik Microsoft szoftver japán nyelven. Nem tudok japánul.

Tehát, mivel úgyis a napom nagy részét a NetBeans előtt töltöm (igen, NetBeanst használok a PHP szerkesztéséhez), így kézenfekvő volt egy szöveges fájlokkal dolgozó motor.

De hogyan formázzak?

Első kérdésem ez volt. Most rakjak be mégis egy Editort és dobáljam a fájlokba a tartalmat? Nem kell. Erre volt megoldás a Markdown.

Mi az a Markdown?

A Markdown egy szöveges formátum, melyet a program utána átalakít HTML formátumra. Sokkal egyszerűbb írni, csak dobálod be a sorokat, kiegészíted pár karakterrel és már kész is a szöveges tartalom :)

Tehát a Markdown egy egyszerű txt file, amit utána az ehhez létrehozott szoftver, a megadott szintaxis alapján átkonvertál HTML formátumra.

Tehát elmondhatjuk, hogy a Markdown 2 dolgot jelent:

  • egyszerű, formázható szöveges fájl
  • szoftver, ami a megadott szintaxis alapján HTML kódot generál

Az eredeti Markdown Perl nyelven lett megírva, ezt fordították át más nyelvekre is, így PHP-ra is.

Hogyan működik a blog?

A blogmotor működése nagyon egyszerű. Első lépésben van egy router osztály, ami a megfelelő paraméterek alapján eldönti, hogy mit akar a látogató megtekinteni. A paramétereket feldolgozza, majd átadja a következő osztálynak, ami a fájlok betöltéséért és a megjelenítésért felelős. Ha bejegyzést kell megjeleníteni, akkor betölti a bejegyzéseket, és átkonvertálja őket HTML tartalommá. A Markdown kikapcsolható, így ha nem jön be a szöveges file irogatása, akkor sima HTML oldalakat is létrehozhatok benne. A file legenerálása után, ha szükségem van rá, le is tudja cachelni a tartalmat, akár napokra is, így nem kell folyamatosan újratölteni minden filet, csak szimplán megjeleníti a cacheből.

Eddig nagyon bejött a program, úgyhogy most tervezem a továbbfejlesztését is.

Igen, mint mindennek, ennek is vannak hibái, például angol nyelvben nincsenek ékezetek, ezt a program rosszul is kezeli.

De majd hamarosan jelentkezek egy új motorral is. Amit, ha jól jönnek össze a dolgok, még letölthetővé is teszek.