Tényleg kell-e a mobilinternet?

img

Az írásom egyik fő oka, hogy gondolkodtam. Igen, szoktam olyat is. Néha.

Tehát, mire kell a mai világban a mobilnet?

Nem tudok olyan helyzetet elképzelni, hogy nekem a város másik végén hirtelen netre lenne szükségem. Ha itthon vagyok persze, hogy egész nap a net előtt ülök, bármikor kereshetek, hallgathatok online rádiót, nézhetek online filmet. De ha elmegyek a város másik végébe ismerőshöz, vagy bárhová, ott van wifi, vagy nincs. De nem fogok pánikolni, hogy nincs netem.

Nem izgat, hogy facebook ismerőseim 8-10 óra múlva kapnak választ kérdéseikre, amúgy sem használom a facet túl sűrűn. Főleg nem kapcsolattartásra. Persze az Angliában vagy Németországban élő ismerőseimmel szoktam beszélgetni chaten, de alapból ezen kívül minden más kommunikációt hanyagolok.

Dolgozni meg amúgy sem tudok telefonról vagy tabletről. Elég nehezen tudom elképzelni, hogy programozni kezdek egy 9 colos tableten vagy egy 4 colos telefonon.

Egyetlen dolog, ami talán érdekelhet, hogy megnézzem az emaileket. De ez is várhat míg hazaérek. Főleg, hogy mindenki tudja, ha elküld egy emailt, órák is eltelhetnek, mire választ kap a levelére. Ez az email alapja. Érdeklődünk, információt szerzünk, egyeztetünk. De nem várjuk az azonnali választ, mint egy sms-nél vagy telefonhívásnál.

Akkor mire is használjam?

Mondjuk egyetlen életképes felhasználási módja, ha elmegyek egy ügyfélhez bemutatni neki a rendszert. Akkor kell net, kivéve, ha van nálam egy laptop, amire rakok egy Apache-ot, meg beállítom az oldalt, hogy ne kelljen egy deka internet sem. Paff. Akkor mégsem kell a net.

Sajnos a rengeteg idióta facebookfüggő fiatal miatt kell a mobilnet a világra. Nekik hasznos, mert a buszon, órán, vonaton, féka beneke alatt is tud facen írni az ismerőseinek. Fontos dolog, nem bír ki Krisztike fél órát, míg hazaérsz, mikor 10 perce váltatok el a suli bejáratánál...

Esküszöm, anno, mikor még nem volt netem, tényleg más volt az élet. Felültünk a bringára és elmentünk a focipályára. Heti szinten vágtunk tönkre labdákat. Vagy kimentünk a vízpartra áztatni a feggünket.

Ma mi van? Ha 2 percig nem ír, akkor tuti meghalt.

Sokaknak lehet fontos, hogy akár a sátortáborban is megnézhessék a híradót, erre pedig csak a mobilnet alkalmas. Macerás lenne indulás előtt letölteni a következő két hét híradóit.

Mégis használnám a mobilnetet?

Ha ingyen adnák, igen. Tehát, ha nem kellene júpíszí előfizetőnek lenni, hogy az ingyen wifit használjam, ha nem kellene drága mobil csomagot vennem, hogy használjam. Tehát, ha nem kellene más szolgáltatást igénybe vennem.

Most is úgy van bekötve a net, hogy van TV, net és telefon. Vezetékes telefonvonal... Meg kellett venni, mert így olcsóbb. De telefonom az már nincs.

A TV-t akkor láttam utoljára, mikor benéztem a másik szobába. Bekapcsolva meg akkor, mikor kipróbálták, hogy megy-e. Havonta 1x néhány órára van szerintem bekapcsolva, mikor tesómnak itt van a barátnője. De öcsémet még sose láttam magától TV-zni.

Tehát, összegezve, ha ingyen lenne a mobilnet, és nem kellene hálózatfüggőnek lennem, vagy bármilyen egyéb módon szolgáltatóhoz kötődnöm, akkor jöhet. Addig nyugodtan használja az, akinek fontos a facebook.

Utána kerestem kicsit, és érdekes találatokat dobott a google. Tehát havi ca. 3000 forintért megengedik, hogy 3 GB adatot forgalmazzak. Ennyi a kibaszarintott internet előfizetésem, korlátozások nélkül. No para, anyuci kisfiának kell a mobilnet, mert a csúcsszuper okostelefonja csak így teljes. Garantált le és feltöltés 0/0 Kbit/s. Tehát, ha nincs mobilneted, akkor is fizeted, mert nem garantálják, hogy folyamatosan lesz neted. Túlforgalmazás esetén 16 Kbit/s. Nah itt vágtam seggest. Régen a betárcsázós netemmel gyorsabb volt a letöltés 2 KB/sec-nél. Tehát, mondjuk egy m.facebook.com, ami nálam hirtelen most 600 KB, 5 perc, mire betölt... Vicc kategória.

Biztos lesz olyan helyzet, amikor imádkozni fogok egy mobilnetért. Vagy nem. De jelenleg egy felesleges plusz kiadásnak tartom. Hiába neten élem az életem. Nem tudok olyan helyzetet elképzelni, hogy baromi sürgős legyen a net.