Szöveg textúrák CSS maszkolással

img

Vannak olyan helyzetek, amikor egy szöveg baromi jól illeszkedik az oldal designhoz, ha speciális effektek vannak rajta. Ha ezeket az effekteket lehagyjuk, akkor elveszíti az oldal a különleges kinézetét. Ilyenkor természetesen elkezdjük a designból képként kivágni a szövegeket. Ugye mondanom sem kell, hogy ez miért nem jó megoldás.

Első negatívum, hogy minden apró módosításkor, ismét át kell küldeni a grafikusnak, ő áttervezi, visszaküldi, kivágod, felteszed a szerverre. Semmi jó nincs ebben.

Második negatívum, hogy a png alapból jóval több helyet foglal el, mint a sima szöveges információ. Tegyük fel van 10 darab 30 KiloByte-os szöveged, már ott jársz, hogy 300 kiló csak egyetlen oldalon a képek mérete. Ne is beszéljünk arról, hogy ezeket mindet egyesével lekéri a böngésződ a szerverről. Rengeteg plusz idő és ráadásul rengeteg plusz információ.

Állítsuk hadrendbe a CSS-t!

Szerencsére a CSS3 erre már ajánl nekünk egy praktikus megoldást. Persze erre a problémára van néhány megoldás. Például a CSS background-clip vagy a mask-image, esetleg az SVG <clippath>, <pattern> és <mask>. Persze mindnek meg van van előnye és a böngészőtámogatottsága is.

Mára egy olyan megoldást kerestem, amit a MODERN böngészők támogatnak. Igen, ezt még mindig nem támogatja a drága, öreg Internet Explorerünk és, mint kiderült a drága jó Internet Explorer 2, azaz a Firefox sem. Bumm.

A megoldásunk a CSS mask-image lesz.

CSS mask-image

Első lépésként kiválasztunk egy textúrát. A textúrát 24 bites PNG képként kell elmenteni. Ahol a képünk részlegesen vagy teljesen átlátszó, ott a mask-image a szöveg mögötti háttérszínt fogja behelyettesíteni. Szuper. Ahol pedig átlátszatlan (de hülye szó), ott fog csak látszani teljesen a szövegünk.

.mask {
  -webkit-mask-image: url("mask.png");
  mask-image: url("mask.png");
}

Flexibilis megoldás

A technikánknak az a szépsége, hogy nem csak szövegre lehet ráhúzni, hanem bármilyen elemre:

 • címsorok
 • linkek
 • szövegek
 • gombok
 • keretek
 • SVG-k
 • ikonok

Tehát egyszóval bármilyen színű és formájú elemre rápakolható.

Szeretnél megnézni egy demot?

Ha nem Internet Explorerben nézed az oldalt, akkor kattints ide: DEMO. A jobb felső sarokba pakoltam egy kis eszköztárat, itt tudsz szöveget cserélni, színt váltani (# mindig kell elé), esetleg másik mintát kipróbálni. Az oldal forrásában pedig megnézheted, hogy nem csaltam. Tényleg csak CSS-t használok és egy PNG-t (vagyis 4 PNG-t).

Ha Internet Explorert, Mozilla Firefoxot vagy Opera Minit használsz, nem fog működni, csak sima szöveget fogsz látni, cserélj böngészőt!

Mivel jelenleg csak a webkit alapú böngészők támogatják, -webkit prefix-szel (Can I Use CSS Masks?), így csak Chrome, Opera, Safari, iOS Safari, Android Browser és Chrome for Android alatt alkalmazható, a többiek pedig már vagy implementálják vagy az IE még gondolkodik, hogy betegye-e (Masks).