Milyen hibákat követhetsz el a munkában?

img

Ez egy teljesen szubjektív vélemény. Az évek során volt szerencsém több cégnél is dolgozni, így csak a saját tapasztalataim és elképzeléseim alapján tudom meghatározni a választ.

Ettől függetlenül persze mindenkinek megvan a saját véleménye, nem kell osztoznod az enyémen.

Ez a leírás főleg a kis cégekre igaz, ahol nincs mindenre csapat, tehát van 2-3 társad, akikkel "együtt" dolgoztok.

Ne hagyd, hogy a főnök a fejedre nőjjön

A főnök feladata általában (kis cégeknél) a munkák szerzése, a cég pénzügyeinek rendezése. A legtöbb kis cégnél a főnök a programozást annyira ismeri, hogy ezt csak a kockák tudják megcsinálni. Tehát ezáltal nem tudja belőni, hogy az ami neki csak hipp-hopp valaminek az áthelyezése, az neked a kód átkalapálása. Miért nem lehet ezt megcsinálni, mint egy szövegszerkesztőben, csak simán áthúzod és kész.

Itt lehet elrontani.

Két eset van. Az első, hogy teljes munkaidőben melózol, reggelre bemész, délután hazajössz. Második, mikor otthonról vagy részmunkaidőben dolgozol project alapon.

Mindkettőnél eldurvulhat a helyzet. Legtöbbször azért nem merünk a sarkunkra állni, főleg kezdőként, mert a főnök kirúg és nem lesz munka.

Ha jó vagy abban, amit csinálsz, mindig lesz másik. Ha még magadban sem bízol ennyire, akkor pedig ne csodálkozz, ha utálsz bejárni a munkába.

Ne hagyd, hogy olyan mondja meg, mit csinálj, aki azt sem tudja, mit csinálsz.

Főleg azt nem szabad hagyni, hogy helyetted határozzanak meg határidőt. Ettől nincs is rosszabb. Mikor elmegy üzletet kötni, majd felhív, hogy bevállalt 2 munkát, csak nincs rá idő, de ő azt mondta, hogy mindkettővel végzünk 2 hét alatt. Végzünk, ha egy nap 36 órából áll és ebből 48 órát melózunk.

Vagy hogy bevállaltuk a javítás elvégzését a hétvégéig (szerdán). Ma megkapjuk a hibalistát. Erre kapsz egy olyan listát, amiben nem hibák, hanem hibának feltűntetett fejlesztések vannak. Persze a főnököd nem tudja a rendszer most mit tud. Csak azt látja, hogy ezek hibák.

Rengeteg apró részleten múlik. Nekem is még gyakorolnom kell. De meg kell tanulnod nemet mondani a főnöknek.

Legyen megkötött munkaidőd

Ez magától értetődik. Vagy mégsem?

Mi az átlag Magyarországon? Reggel 8-tól dolgozol fél 5-ig. Közben van egy fél órányi ebédszünet. Szép elképzelés, szerződésben benne is van. De betartja a munkáltatód is?

Ezzel kapcsolatban is van több tapasztalat. Az egyik, amikor magasról sofnak arra, hogy te 8-17-ig kellene, hogy dolgozz, nem vagy kész, nem mész haza. Igen, de túlórát nem fizet. Megvárja, míg a jelenlétibe beírod, hogy 16:30-ig voltál, aztán hazamegy nyugisan, mert a beléptető rendszer rögzíti, hogy a kártyával, mikor mentél ki a bejáraton. Ettől elvetemültebb, mikor megvárja, hogy befejezd, addig ő Facebookozik.

Másik hasonló, hogy óránként 10 percre fel kellene állnod a géptől, kicsit átmozgatni magad. Ezt mi kihasználtuk a cigizésre, és mivel az irodában nem lehetett beszélgetni, így a problémák megbeszélésére.

Mi volt erre a reakció?

Az egyik főnököd letette a cigit, a másik nem dohányzott. Nem mehetsz le te sem. 10 percre sem. 3 óránként kimehettünk. 10 percre. Ebédidő? Nincs. Reggel vedd meg a kaját, mielőtt bejössz, és a gép mellett egyél. Mert a munkának haladni kell.

Ennek lett az eredménye az, hogy néhány héten belül kiesett két ujjam a jobb kezemen, Cubital Tunnel szindróma. Majd rá pár hétre mozdulni sem bírtam, mert beállt a gerincem.

Itt adtam fel. Felmondás, távozás.

Ha vége a munkidőnek állj fel és menj haza. Mit tud tenni? Béredből levonni nem vonhat, mert ott van a papíron és a gépeden is, hogy mikor álltál fel. Egy ellenőrzéskor simán kiderül, hogy te ledolgoztad a szükséges idődet, ha pedig nem fizet ki normálisan, azért az ő száját szexualizálják meg. Legrosszabb eset, hogy megpróbál kirúgni. Nem vagyok jogász, de elvileg erre is megvan a hivatalos menet, tehát fellebbezhetsz, ha ő azt írja, hogy rosszul dolgoztál. Sőt általában 2-3 tanu is ül melletted (munkatársak), akik, ha jóban vagytok, melléd állnak. Hisz ők is ugyanabban a cipőben járnak, mint te.

Ne vidd haza a munkát

Alapszabály. Egyszer megteszed, utána elvárják. Azért van a munkaidőd, hogy akkor dolgozz. Munkaidő végén állj fel, menj haza, pihenj, kergesd meg az asszonyt. Ne dolgozz. 8 órában épp elég igénybevételnek van kitéve az agyad és a szervezeted, hogy utána már csak kókányolj.

Mindig légy kipihent. Sokan nem értik, miért fárad el egy ülőmunkát végző programozó. Hisz egész nap csak ülsz, nem csinálsz semmit. Nem is testileg fáradsz le, hanem agyilag. Ha pedig az agyad veszít a teljesítményéből, mert fáradt, akkor csak összecsapod a melót, nem tudsz normálisan átlátni problémákat.

A legrosszabb esetben másnapra több munkát csinálsz magadnak, mintha nem is csináltál volna semmit.

És amit soha ne tegyél

Ha hazaviszed, mégis. Akkor ne éjszakázz. Semmiképp. Másnap ugyanúgy elvárják, hogy bent légy időben. Akkor is, ha csak 2 órát sikerült pihenni. A legtöbb főnököt nem érdekli, mit csináltál, miért nem aludtál, még akkor sem, ha dolgoztál. Légy ott és folytasd.

Biztos vannak erre jó példák is. Nekem sajnos nem volt hozzá szerencsém.

Legyen csapat

Talán legfontosabb. Ne egyedül csinálj mindent.

Utálom a sitebuildet. Megcsinálom, mert meg kell, de utálok elemeket pixelganézni.

Legyen az oldal responsive. Legyen az oldalon animáció. Legyen az oldalon minden pontosan a terv szerint a helyén, hogy ha ráilleszted a PSD-re a screenshotot, akkor nincs egy pixelnyi eltérés sem mind az 5 különböző böngészőben, minden operációs rendszeren és minden böngészőverzióban.

Ha PHP-ban programozol, legyen egy sitebuilder társad, aki a kapott PSD-t szét tudja csapkodni, meg tudja csinálni az animációkat és pixelre pontosan mindent a helyére tesz.

Ne érts félre. Maximalista vagyok. De mikor egy teljes motort le kell programozni, beállítani, megcsinálni a designt responsivera és le is kell tesztelni, mindezt 2 hét alatt, akkor ugye nem haragszol meg érte, ha azt mondom, hogy nem perfekt, amit csináltam.

Minden kisebb cégnél egyedül csinálod ezeket. Nem helyes. Vagy legyen rá megfelelően időd.

Ennek csak az lesz az egyetlen mellékhatása, hogy utálni fogod, amit csinálsz. Ha meglátsz egy PSD kiterjesztést, sírva fakadsz. A programodban hibák lesznek, a design nem lesz tökéletes, mobilon el fog csúszni. Kapkodni fogsz, ideges leszel és figyelmetlen.

Ahogy a mondás is tartja, jó munkához idő kell.

Ha pedig óriás projecten dolgozol, mondjuk egy mindent tudó webshopon, egyedül el se vállald. Sok cumitól véded meg magad. Főleg, ha az ügyfél sem tudja, mit akar, és hetente módosít az alap elképzelésen.

Tehát a legjobb, ha mindenre megvan a megfelelő ember vagy idő.

Ne hagyd lehúzni az áraidat

Ha project alapon melózol, soha ne engedd a számodra megfelelő összeg alá az árakat.

Tegyük fel 4 pénzmag az ára, hogy szerinted a program megfelelően működjön, te is jó kedvvel ülj le dolgozni és megérje ott ülni a gép mellett.

Következő héten ugyanaz a munka ugyanúgy 4 pénzmagot fog érni, így ha azt mondják erre csak 2 pénzmag jut, akkor tanulj meg nemet mondani. Persze, rajtad múlik, meg azon, hogy mindig egy cégnek dolgozol, vagy ezek csak bevállalt külső céges melók.

Ha mindig másnak dolgozol, ott sem szabad túlságosan ár alá menni, mert akkor egy idő után ugyanazért a munkáért jóval kevesebbet kapsz. Ne az árral szerezd meg az ügyfelet. Legtöbb cégnél mondjuk 10 pénzmag van félretéve a munkára. Neked jó referenciáid vannak, gyorsan és precízen dolgozol, mindenkinek pozitív véleménye van rólad, akkor mondhatsz rá 4 pénzmagot. Nem fogja a cég a gyenge minőséget választani, hiába csak 2 pénzmag.

Sőt ezzel kapcsolatban jártam már úgy, hogy mondtam 3 pénzmagot, alám ajánlottak 1 pénzmaggal. A cég sóher volt, az 1 pénzmagos melóst választotta. Majd 2 hónap múlva felhívott, hogy áll még a 3 pénzmagos ajánlatom? Mert az előző melós ugyan megcsinálta, de nem azt, amit ők kértek vagy nem úgy, ahogy ők kérték.

Ne vállalj családtagnak, barátnak munkát

Szipiszuper, hogy azt mondhatod, rokonnak csináltam oldalt. Egyrészt, mennyit kérj? Hisz mégis csak rokonod. Másnak mondasz 3 pénzmagot, neki mennyit mondj? 0.5-1 pénzmagot? Neked jó referencia, ő meg van elégedve, tovább fog ajánlani. Persze. Csak, ha nem teljesíted ugyanúgy időre, nem csinálsz valamit jól, akkor nem csak rengeteg pénzmagot veszítesz, de még a családtagok között is elterjed, hogy nem szabad tőled rendelni.

Ha sokat mondasz, akkor meg mekkora egy köcsög vagy. Sehogy sem jó.

Baráti alapon szintén hasonló a helyzet. Persze, ott azért többet mondasz, megadod a módját és emeled a tétet 1-2 pénzmag közé, aztán mivel haver, jön, hogy még rakjunk már bele ezt meg azt, mert ez még kellene. Jó persze megcsinálod, mert hát tényleg jó barát, meg minden. Aztán elindul az ördögi kör. Évekig fejlszetesz 1-2 pénzmagért, mert barátok vagytok és megbántani nem akarod.

Erre is szuper a mondás, pénzben és üzletben nincs barátság (vagy család).

Mit baszhatsz el?

Ha normál áron vállalod a munkát, azt mondják, hogy köszi nem, és átmennek máshoz. Bumm. Vesztettél egy darab munkát. Ha hülye az illető, max nem áll veled szóba. Tyűha.

Ha alacsony áron vállalod a munkát, azt mondják, hogy jöhet, aztán, ha mégsem frankó valami, akkor szó nélkül lecserélik az oldalad, valami gagyi bérelhető oldalra, mert nekik az jobb. Te ismét pénzt buktál, és ráadásul kedved sincs a közelébe menni az illetőnek, legyen barát vagy rokon.

Ha rokonnal kezdesz, még rosszabb, mert ő alanyi jogon elvárja, hogy rokonok vagytok és az övé legyen az első, amit megcsinálsz, amivel a legtöbbet foglalkozol tized áron.

Kerüld a hasonló helyzeteket. Igen, jó reklám, ha családi, baráti vállalkozásoknak segítesz. De baromi gyorsan meg is tudja rontani a kapcsolatot, ha hibázol.

Végszó

Biztos vannak olyanok, akik nem osztoznak a véleményemen. Erre csak annyit tudok mondani, hogy mindenkinek vannak rossz tapasztalatai. Igen tovább kell lépni és keresni kell az új lehetőségeket.

Jah, és ettől szép a világ. Nem egyformán gondolkodunk, cselekszünk. Unalmas lenne, ha mindenki ugyanazt élné át.