MTJOSZJ

img

Mindenkinek megvan a saját elfoglaltsága, amit programozás közben "csinál". Zenét hallgatunk, sorozatot nézünk, a TV megy a háttérben vagy csak szimplán rázzuk a lábunkat. Ezek közül mind megvolt vagy megvan nálam is.

Pontosan 4 évvel ezelőtt épp Numb3rs (Gyilkos számok) "függő" voltam. Kb. négyszer néztem végig a Dr. Houset, kétszer a Grace klinikát, kétszer a Dr. Csontot, de láttam legalább egyszer a Mentalistát, a Castlet, a Nevem Earlt, Hidegsebészt, stb.

Majd egyszer csinálok egy listát... talán...

Szóval visszatérve az alap sorozatra, a Gyilkos számokra, 4 évvel ezelőtt megismertem a fent említett MTJOSZJ rövidítést. 4x kellett visszahallgatnom, hogy le tudjam írni...

Sosem találnád ki, de a Google sem ismeri a kifejezést, annyira új. Most, hogy a Facebook feldobta, mint emlék, újra rákerestem és még mindig semmi, hát úgy döntöttem, írok neki egy rövid bejegyzést.

Tehát az MTJOSZJ a Masszív Többjátékos Online Szerepjáték rövidítése. Igen, még magyarul is MMORPG-ként ismerjük.

Minden tiszteletem a szinkronfordítóké, pont néhány nappal ezelőtt beszélgettünk erről egyik ismerősömmel, hogy vannak kifejezések, melyeket magyarul nem is tudunk normálisan lefordítani, vagy csak nagyon hosszan. A szinkronfordítók ennek ellenére közel tökéletesen az eredeti nyelv hosszára tudják lefordítani a szöveget, melyet utána persze szájra illesztenek, de egy jóval hosszabb vagy rövidebb szöveget a jóisten sem fog tudni szájra illeszteni.

Ennek ellenére néha fenn akad a szemem egy-egy fordításon, főleg, ha azt teljesen máshogy használjuk még magyarul is. Ilyen volt ez az MTJOSZJ is.