L

Lost+found mappa

Néha igazi fejtörést tudnak okozni a Windowsról Linuxra váltóknál, hogy mi mit jelent. Így van ez a lost+found mappával is. Mire való és az esetek nagy részében miért üres? Törlés után miért kerül vissza?

A lost+found mappa az fsck, fájlrendszer ellenörző által használt mappa. Ha futtatjuk az fsck parancsot, ami tört fájlokat talál, melyek nem kapcsolódnak sehol a fájlrendszerünkhöz, akkor ebben a mappában tárolja a töredékeket. Más esetekben az fsck találhat olyan állományt, mely fájlnak tűnik, de nincs neve a renszerünkben. Ezek a fájlok a helyet foglalják, de normális esetben nem érhetőek el.

Ha az fsck-nek kiadjuk, hogy javítsa a fájlrendszerünket, akkor ezeket a fantom fájlokat visszaállítja eredeti formájukba. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a fájlnak valaha volt egy neve és egy elérési útja, de ez az információ jelenleg valami miatt nem érhető el. Így az fsck ezeket a fájlokat egy speciális mappába helyezi. Ez a mappa a lost+found mappa.

A fájlok a lost+found mappában tipikusan úgy keletkeznek a fájlrendszerben, hogy a nevük törölve lett, de egy folyamat éppen dolgozott vele, így az adat megmaradt a fájlrendszerben, de már nincs meg a neve vagy elérési útja.

Ezek a fájlok akkor is létrejöhetnek, ha a fájlrendszerben egy hardveres vagy szoftveres probléma miatt hiba lép fel. Ebben az esetben ezen fájlok nem feltétlenül tartalmaznak hasznos információt, esetleg befejezetlenek/lezáratlanok vagy elavultak. Ez függ a fájlrendszer sérülésének súlyosságától.

Ha a lost+found mappát véletlenül törölted, semmiképp se hozz létre újat. A legtöbb esetben a következő rendszer indításnál a mappa automatikusa újra létrejön.

Ezt a mappát egy jól működő rendszernél szinte mindig üresen találjuk. Természetesen a fájlrendszer stabilitásától függ. Ha stabil, akkor legrosszabb esetben is több évente egyszer találkozunk ezzel a "problémával". Nekem az elmúlt 3-4 évben egyszer sem volt vele gondom.

Leoamros

X

Üdv! Ha még személyesen nem ismerjük egymást, Smajda László vagyok, de szólíts csak egyszerűen Laccának vagy Leoamrosnak. Olyan netbúvároknak osztom az észt, akik szárnyaikat próbálgatják a PHP, MySQL, JavaScript világában, és elakadnak valamelyik folyamat során. Főleg a saját tapasztalatokat írom le, ettől függetlenül kérdezhetsz bátran, lehetőségeimhez mérten válaszolok.

Kategóriák
Címkék
Social Media
Eszközök