Ismét új blogmotor, de ez most saját

img

Ennek a blognak már annyi motorja volt, hogy fel sem tudom sorolni. Elsőként egy Wordpress volt. Elég jól elvoltam, de hiába szórakoztam vele, egyre több robot jött és próbálta törni az adminját. Persze, mert kinn volt, hogy ez egy WP install. WP alapokon kb 2 évig volt az oldal, eközben rengeteg problémám volt vele, úgyhogy egy idő után meguntam, letöröltem az admint és mindent, amivel bárki hozzáférést szerezhet az adminhoz.

Ezután (2 évvel később), a saját gépemen fejleszteni kezdtem a saját blogmotoromat. Rengetegszer töröltem és kezdtem újra, mert kb 2 napig fejlesztettem, utána 2 hónapra kiesett, így mire visszanéztem a régebbi kódot, mindig egy káosz volt. Így a javítás helyett inkább újrakezdtem. Ennek az lett az eredménye, hogy soha nem értem a végére a fejlesztésnek. Így készült kb. 10 különböző, félkész blogmotor.

Utána pedig egy hirtelen ötlettől vezérelve, mivel úgyis egész nap a NetBeans előtt ülök, úgy gondoltam ideje, hogy file alapokra helyezzem a blogot. Egyrészt könnyebb megírni, másrészt kevesebbet kell a létrehozott kódot karbantartani. Ugye mondanom sem kell, hogy az összes WYSIWYG szövegszerkesztő a lehető legrondább HTML-t állítja elő, amit utána folyamatosan takarítani kell. Így kis kutakodás után rátaláltam a TextPress motorra, ami a Slim frameworkre van írva. MarkDown fileokkal dolgozik, így egy egyszerű szövegszerkesztővel is bármikor létrehozhatom a bejegyzéseket.

Ez működött körülbelül 2.5 hónapig. De egyrészt baromira nem volt kedvem átbogarászni egy teljes Framework forrását, hogy megértsem mit miért csinál. Másrészt felszabadult egy kis időm, így már volt időm fejleszteni. Úgyhogy bele vetettem magam a saját motor elkészítésébe.

Az alap ötletet - mivel jól működött - a TextPress adta, de a kódjából csak minimális részeket vettem át, a többit az eddig fejlesztett libraryk alapján raktam össze. Írtam egy cache osztályt, amit letölthetővé tettem, használd egészséggel, ha szükséged van rá. Írtam egy Routert, egy Document handlert, az egészet bedobtam - az általam favorizált - registry design alapú motorba, és kész is van.

Jó persze, még a designon is van mit dolgozni, meg át kell kicsit még gondolni a programot, de működik. Ez a lényeg. Sőt sikerült a programot is felgyorsítani, az oldalbetöltést elég erőteljesen minimalizálni. A régi oldal nagyjából 3-5 másodperc alatt töltött be. Jelenleg 0.6 másodperceket produkál. Persze, ennek egyik hátránya, hogy teljesen kidobáltam a hozzászólást a programból. 30-35 lekérést indított az oldalról, amik körülbelül 2-3 másodpercet dobtak a betöltési időre. Először úgy gondoltam dobok egy gombot, hogy hozzászólások megjelenítése, és csak akkor töltené be a kommenteket, de az elmúlt 3 évben összesen 3 komment érkezett. Így felesleges, akinek kérdése van megtalál emailben vagy bármelyik közösségi oldalon.

Másik, ami miatt kikerültek a kommentek, hogy egyre több a komment-troll. Még anno, mikor feladtam a - talán mondhatjuk, hogy - legnagyobb magyar programozói fórum használatát, pont miattuk tettem. Már akkor is az ment, hogy "én vagyok a király, a kezdők pedig csicskák". Utána fogalmazódott meg bennem a blog elkészítésének ötlete. Csak itt kicsit nehezebb érvényesülni, mivel nehéz olyan témát találni, ami érdekelheti a többieket. Nah meg olyan kódot írni, amire többen mondják, hogy frankó, mint ahányan lefikázzák.

Véleményem szerint ezzel baromira rossz irányba haladunk. Kevés értelmes ember van, akik inkább tanítanak, mint fikáznak. Pedig minden tanulmány azt hangsúlyozza, hogy a legjobb továbbfejlődési módszer mások tanítása.

Így, ha valaki tanul tőlem, örülök neki, ha fikázni akar, jöhet, de nem szeretném, hogy hivatalosan a saját oldalamon tegye ezt, írja le emailben, hogy mit csinálok rosszul, beszélgessünk el, ezzel ő is magasabb szintre juthat, hisz taníthat valakit és én is tanulhatok. Win-Win.