A flash és a Google

img

Érdemes-e feláldozni oldalunkat a speciális effektusok és csilli-villi oldal miatt? Azaz mennyire haználhatjuk a weben a régi flash alapú oldalainkat? A flash tartalomnál felmerül a kérdés, hogy érdemes-e használni a weboldalon, hiszen a Google elég szegényesen indexeli. Nem a flash technológiát kell ezért vádolni, hiszen dekoratív, látványos elemeket tudunk vele oldalunkba építeni. A flash semmivel sem rosszabb a keresők számára, mint az AJAX. Ésszel használva, nem kell eltemetnünk a keresőkben való megjelenésünket.

Ez annyit tesz a gyakorlatban, hogy ne csináljunk teljes flash oldalakat. Az oldal kevésbé fontos részei – fejléc, bannerek, galériák – használhatnak flasht, de ne az egész oldalunk legyen az.

Néhány éve a Macromedia (ma már Adobe) a sok kritika után – a keresőmotorokkal való gyenge együttműködés miatt – kiadott egy programot, mellyel az SWF állományokat HTML dokumentummá lehet alakítani. Ezzel a céljuk az volt, hogy könyebben olvasható legyen a flash tartalom.

Ez csak részben segített a probléma megoldásában, mivel a google ma már tudja indexelni a flash tartalmat is, melyhez egy saját eszközt használ, mely a fejlesztők által megadott meta adatokat is indexeli. Ezekkel az adatokkal információt adhatunk a flash állományok tartalmáról. A Google igaz, hogy tudja olvasni a Flasht, de a bennük található információk rendszerét nem tudja megfelelően feldolgozni. Emiatt nehéz keresőoptimalizálni a flash oldalakat, egy HTML oldallal szemben. Ha flasht használunk, akkor a jó helyezés eléréséhez nagyon jó felépítésű html oldalt kell alá raknunk.

Persze ez mindig az oldal felhasználási módjától is függ. Ezt mindig a weboldal tulajdonosának kell eldönteni, hogy mi a cél. Jó helyezést elérni, vagy dekoratív, csilli-villi, csipogó-zörgő oldalt szeretne készíttetni. Sok kérdés merülhet még fel. Ezeket minden esetben a weblap készítőjével és az optimalizálást végző céggel vagy személlyel is meg kell beszélnünk. Hiszen hiába fog jól kinézni az oldalunk, ha egy kereső optimalizálással foglalkozó személy behúz rajtunk egy nagy adag pénzt, majd kiderül, hogy nem lehet normális helyezést elérni oldalunkkal.

Utolsóként érdemes megfontolnunk és megfigyelnünk a mai web fejlődését. Mindenki próbál az egyszerűség, a könnyű kezelhetőség és a letisztultság felé fordulni. Tehát gondoljuk át, hogy jó-e, ha nekünk egy csipogó-kattogó-berregő weboldalunk van. Másik fontos dolog, hogy a mobil böngészőkből is kerül ki a flash támogatás, mely a mai világban már nagyon fontos szempont. Az oldlunkat el tudják érni mobilról is. Jelenleg több statisztika is kimutatja, hogy világszerte egyre több felhasználó csak mobil eszközt használ a böngészésre.