MySQL RAND()

img

Elég sokszor van, hogy egy webshopnál, vagy weblapnál random sorokat kell lekérdezni adatbázisból. Addig nincs gond, míg pár száz vagy néhány ezer sorból kell válogatni. De mi van, ha több százezer sorból válogatunk? Ilyenkor már elég komolyan be tud lassulni a MySQL.

A legkönnyebb módszer random sorok lekérdezésére MySQL-ben az ORDER BY RAND().

SELECT col1 FROM tbl ORDER BY RAND() LIMIT 100;

Kis tábláknál nagyon jól működik, de nagyobb tábláknál már jelentős teljesítmény gondok lépetnek fel. Ez annak köszönhető, hogy a MySQL először minden sorhoz egy random számot generál, majd ezeket sorba rendezi.

Tehát, ha csak 10 random sort akarsz olvasni egy adatbázisból, melyben 100e sor van, a MySQL-nek a 100e sort először rendeznie kell, majd kiválaszt belőle 10-et.

Találtam egy megoldást, ami szerint a RAND a lekérdezés WHERE részében helyezkedik el és nem az ORDER BY-ban. Először is kell egy tört szám, ami össz sor számából és a limitből jön ki. Aztán pedig ezt használjuk a lekérdezés WHERE részében.

Példa:

Van egy 200e soros táblánk ebből 100 random sort akarunk lekérdezni. Akkor a törtet a következő módon számítjuk: 100/200000=0.0005.

A lekérdezés így fog kinézni:

SELECT col1 FROM tbl WHERE RAND()<=0.0005;

Ahhoz, hogy biztosan megkapjuk a 100 sort kicsit emelünk a törtünkön, és meghatározunk egy limitet a lekérdezésben.

Például:

SELECT col1 FROM tbl WHERE RAND()<=0.0006 LIMIT 100;