nVidia driver telepítése Ubuntu alatt

img

Pont a napokban jött velem szembe Youtubeon a LinusTechTips egyik videója, amiben azt magyarázták el, hogy hogyan lehet játékokat telepíteni Linuxra. Ebben a videoban volt egy utalás arra, hogy az nVidia kifejezetten nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a driverei működjenek Linux alatt is. A Windows nem épp a szívem csücske. Valami miatt annyira nem szeretjük egymást, hogy vagy a Windows hal meg idő előtt, vagy én húzom fel rajta magam annyira, hogy törlöm a gépről.

Ubuntu vissza

Majdnem sikerült fél évig kibírni egymás mellett. Napi használatban volt a Windows, ha nem indítottam újra a gépet, még elviselhető is volt a teljesítménye. Első indításnál érezhető volt, hogy a gép fejlesztve lett. Egy dual prociról tértem át i5-re és a 4GB RAM is duplázva lett.

Pár napig tökéletes volt minden, aztán kezdődött a szokásos (általam gyakran tapasztalt) lassulás. A programok lassan indulnak, az addigi reszponzivitását elvesztette a rendszer. Rengeteget kell várni, hogy bármit megnyisson. Tudom, egy SSD nem ártana, de akkor is idegesítő, hogy 1-2 hét alatt érezhetően lassul a gépem.

Szóval ezt még tűrtem pár hónapig, majd a napokban raktam be egy másik winchestert, amire felment vissza egy Ubuntu.

Szeretem az Ubuntuban, hogy csak felteszem és minden driver telepítve van, felismeri a duál monitort, de kicsit érezhető volt, hogy a gépben lévő videokártya nem működik megfelelően.

Steam telepítés

Feltettem a Steamet, letöltöttem a játékaimat, majd a világ legerősebb lag-tengerében kezdtem úszkálni. A Windowst meg sem közelítette a teljesítmény.

Az első gondolatom az volt, hogy az Ubuntu nem kifejezetten játékra van tervezve. Szóval kezdtem feladni, hogy a játékaim működni fognak.

Ekkor jött szembe velem a már említett LTT videó. Az tény, hogy a gépem nem játékra van összerakva, de Windowson elég sokat játszottam, szóval működnie kellene.

Megoldás a lag-ra

Telepíteni kell a videokártya drivert, mert úgy néz ki a gyári Nouveau driver nem tudja megfelelően kezelni a játékokat. nVidia oldalán megtaláltam a drivert, letöltöttem, feltettem - volna, ha engedi a rendszer.

Driver telepítés

A driver alapból .run kiterjesztéssel jön le. Ezt szerencsére az Ubuntu tudja futtatni, szóval első lépés, hogy futtathatóvá kell tenni a filet.

$ chmod +x filename.run
$ ./filename.run

Ezután az nVidia telepítő hisztizett, hogy a Nouveau driver engedélyezve van, így ő nem tud telepíteni. Ajánlott egy megoldást, hogy beállít egy /etc/modprobe.d/nvidia-installer-disable-nouveau.conf filet, aminek a következő indításkor tiltani kellene a drivert. Kérte, hogy indítsam újra a gépet.

Azt tudni kell, hogy ha nincs a videokártyához driver, akkor a 2 monitorból az egyik nem fog működni. Újraindítás után mindkét monitor ismét bekapcsolt, szóval a letiltás nem működött.

A megoldás:

$ sudo bash -c "echo blacklist nouveau > /etc/modprobe.d/blacklist-nvidia-nouveau.conf"
$ sudo bash -c "echo options nouveau modeset=0 >> /etc/modprobe.d/blacklist-nvidia-nouveau.conf"

Gyakorlatilag ezt írja a fenti fájlba az nVidia driver telepítő is.

Ellenőrizzük, hogy jól került be a tartalom a fileba:

$ cat /etc/modprobe.d/blacklist-nvidia-nouveau.conf

Ezt kell látnunk.

blacklist nouveau
options nouveau modeset=0

Ezután jön az a lépés, amiről az nVidia nem ejtett egy szót sem.

$ sudo update-initramfs -u

Újra kell generálni az initramfs-t. Ezután reboot és a második monitor nem kapcsolt be. Szóval nincs videokártya driver a gépen.

Majd újra futtatjuk a telepítőt.

$ cd Downloads
$ ./NVIDIA-Linux-*.run

Követjük a lépéseket. Felment a driver, reboot, kezdődhet a buli. Vagy nem...

libGL.so.1

Ahogy kattintasz a játék ikonján, rögtön ugrik fel az ablak, hogy a Steam problémákba ütközött, Missing 32-bit libraries: libGL.so.1.

Elvileg valami gond van az nVidia driverekkel 64-bites Ubuntu alatt, ha Steamet akarsz használni.

Először, jó Ubuntu felhasználóként frissítsünk, ha jó ideje nem tettük meg.

$ sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Ha rendszeresen frissítjük a rendszert, valószínűleg semmi sem történik, de legyen lefrissítve.

Majd telepítjük a Steamet, ha még nincs fenn:

$ sudo apt-get install steam

Amint ez kész van, írunk a Steamhez egy config filet. (Én nano párti vagyok, de használhatsz bármilyen más szerkesztőt is)

$ sudo nano /etc/ld.so.conf.d/steam.conf

Ez a file valószínűleg üres lesz, ha nem így lenne a végére bepötyögjük a következőt (ha üres, akkor is gyakorlatilag a végére írjuk :D)

/usr/lib32
/usr/lib/i386-linux-gnu/mesa

nano esetén ctrl+x, aztán y és végül egy enter. Ezzel elmentjük a filet. Majd futtatjuk a következő parancsot:

$ sudo ldconfig

Végül újratelepítjük a libgl-t:

$ sudo apt-get install --reinstall libgl1-mesa-glx:i386

Ezután indulhat a játék.