Miért nem szeretem a Wordpress oldalakat?

img

Aki ismer, tudja, hogy szó szerint utálom a Wordpress és a Joomla alapú oldalakat. Egyrészt mára a "webfejlesztő" cégek elpofátlanodtak. Képesek egy Wordpress alapú oldalt eladni saját fejlesztésként, megvezetve a felhasználókat, és mindezért elkérnek 150-200 ezer körüli összegeket. Mi ezzel a bajom? Az, hogy egy büdös nagy átverés az egész. Megvezetik a tudatlan vásárlókat. Nem egy céget ismerek, akik ilyen alapokon dolgoznak.

Megveszi a templatet - mondjuk $20-ért - meg letölt 2 plugint és kész az oldal. A hülye is meg tudja csinálni. A tapasztalatlan, weboldalak terén kevésbé jártas megrendelő pedig kifizeti érte a pénzt. 1 nap munka behoz nagyjából 100 ezernyi tiszta hasznont.

A robotokat kiélezték a WP alapú oldalak törésére. Minden WP-nek van valamilyen biztonsági hibája, sőt minden oldalnak van valamilyen biztonsági hibája. Ahogy a mondás tartja, amit egyik ember programozott egy másik ember fel tudja törni. Mindig vannak olyan hibák, amikkel ki lehet használni egy-egy biztonsági rést.

De itt most nem 1-2 oldalról beszélünk. Több millió weboldal fut WP alapokon. Persze ott van a rendszeres automata frissítés. De ebben az esetben figyelni kell, hogy az új verzióra kijöttek-e már a pluginek, amiket használunk. Ha még nem, akkor felmerül a kérdés, hogy hagyjuk ki a frissítést, ami természetesen nem ajánlott, vagy veszítsük el a plugin funkcionalitását. Persze ez kisebb javításoknál nem okoz gondot, mivel a program alap szerkezete nem módosul nagy részben, maximum a függvények működésében vannak javítások. De rengetegszer fordult már elő, hogy egy motort alapjaiban változtatnak meg. Ilyenkor se a pluginek, se a régi templatek nem kompatibilisek tovább a programmal.

A legelső blog motorom wordpress volt. Szerettem vele dolgozni, de egy idő után annyi robot támadást kaptam, hogy nem tudtam velük mit kezdeni. Hiába volt fenn plugin, ami kitiltotta őket IP alapján, 10 perc múlva visszajött másik IP-ről és folytatta. Elvileg a pluginnek 3 hibás próbálkozás után tiltania kellett volna az IP-t. Erre kaptam olyan emailt is, hogy 10-20 próbálkozás is érkezett.

Tehát a Wordpress jó, de szerintem ez is olyan, mint bármi más, ha nem értesz hozzá, akkor csak fegyvert adsz a robotok kezébe. Nem egy weboldalt láttam eltűnni egyik napról a másikra, amit robot tört fel és WP alapokon futott.

Pluginok

Az egyetlen jó dolog talán a rengeteg plugin. Bár ennél sem értek egyet a Worpress alapokon futó webshoppal. Semmi értelme egy alapból blog és oldalmotorként létrehozott program webshoppá alakításának. Például egy Opencartot sem fogok blogmotorként használni.

A jó pluginok példaként, a Yoast féle SEO plugin, vagy az alap funkcionalitásokat kiegészítő pluginok, mondjuk egy frankó Cache plugin. DE semmiképp sem jók a teljes működést megváltoztató pluginok.

Templatek

A különböző template oldalak rengeteg WP templatet ajánlanak, viszonylag olcsón. Ez is egy elég nagy pozitívum. Ez nagyjából 2000-15000 közötti összeg, persze nagyon elnagyolva. De ma egy designer ennyiért nem tervezi meg a templatet. Ebben az üzlet ott van, hogy igaz, hogy egy template mondjuk 4000 forint, de ebből elad mondjuk 1000 darabot, az már 4 milliós bevétel.

Persze ezek nem lesznek egyedi templatek, nagyon sokszor futok bele hasonló kinézetű oldalakba. Ha egyedi, személyre (cégre) szabott kinézetet szeretnél, ezért is ki kell fizetni a zsírosabb összegeket.

Összegezve

Nem magával a Wordpresszel van bajom, hanem inkább az azt eladó cégekkel. Főleg, ha úgy reklámozza, hogy egyedi weboldal. Nekem az egyedi weboldal az, amikor egy motort írok az oldal alá, ami teljesen úgy működik, ahogy azt a megrendelő kéri. A Wordpressben szuper megoldások vannak, de összeségében szerintem túl nagy a program a felhasználási céljához képest.

Nemrég volt egy beszélgetésem egy webfejlesztő cég vezetőjével, aki hozzám hasonló "egyedi" programozót keresett. Ő mondta, hogy a programozók nagy része már valamilyen előre írt rendszerre specializálódott, Wordpress, Drupal, Joomla, Opencart. Nulláról kevesen írnak programot.