Miért éjszaka dolgozik a programozó?

img

Ha programoztál már valaha, elég ismerős lehet a kérdés, miért éjszaka vagy ébren, miért nem vagy elérhető értelmes emberi időben?

A programozó a kávét kóddá alakítja

Ez egy általános mondás a programozók körében, ami csak részben igaz. Az éjszakai munkának rengeteg előnye van, amit mi szeretünk kihasználni.

Kérdezz meg egy szabadúszót, hogy mikor aktív. Az esetek nagy százalékában fogod azt a választ kapni, hogy éjjel, főleg este 10 és hajnal 2 között kelnek. Ezután kezdődik a napi rutin. Ha koffein függő vagy, akkor lefőzöd a kávét, ülsz pár percet a wc-n, megnézed a híreket. Majd beizzítod a géped munkára.

Sokan tartják úgy, hogy éjjel sokkal aktívabbak, mi ennek az oka?

Kevesebb külső behatás

Egy kódernek a legfontosabb, hogy a programot folyamatosan fejben előre kell terveznie. Legtöbbször a bűvös <?php sor után már tudjuk, hogy melyik file-unk, mit fog tartalmazni, álljon 10 vagy akár 500 fileból az adott projekt.

Ehhez baromi nagy koncentráció kell. Az agyadnak csak arra az egy feladatra kell összpontosítania, hogy a kódot lépésről-lépésre felépítsd. Ebből az állapotból, ha folyamatosan mászkálnak körülötted, zajonganak, beszélgetnek, csörög a telefonod, kérdésekkel, más projektek tervezésével zargatnak, baromi gyorsan ki tudsz zökkenni.

Ha kizökkensz, cseszheted.

Sokan nem értik, hogy ez a nyugalom mennyit jelent a programozó számára. Vegyünk egy normális esetet, ahol bejársz a munkahelyre. Szintén van benne tapasztalatom, tehát megtörtént eseteket vázolok fel.

Munkahelyi környezet

Mi az általános kép, ami egy programozóról az emberek fejében él? Ülnek a gép előtt, legtöbbször fejhallgatóval. Ezt a képet főleg olyan cégeknél látod, ahol egyszerre több ember is ül az irodában.

Miért próbáljuk kizárni a külvilágot? Pont a fent említett okok miatt. Általában nem egy 10 fileból álló projekten dolgozunk. Webshopokat építünk, nagy rendszereket fejlesztünk, amik több száz vagy akár ezer különböző fájlból, osztályból, változóból és metódusból áll. Ezeket mindet fejből kell tudnod. Tudnod kell, hogyan használd a képméretező osztályt, tudnod kell, melyik változóban tároltad le a felhasználó adatait, tudnod kell, melyik file, mit tartalmaz.

Miért kell fejből tudni, hogy mi van az xy fileban?

Nagyon egyszerű a válasz, ha el kezdesz keresgélni, hogy az adott osztályba milyen metódusokat kódoltál, kizökkensz a lendületből. Szintén cseszheted.

A programozáshoz egy folyamatos ritmusnak kell lennie. Ettől rosszabb, ha 5 percenként feláll valaki, kimegy a wc-re, csörög a telefonod. A mászkálás azért zavaró, mert ha nem is figyelsz a monitorodon kívül mást, akkor is az agyad reagál a periférián lévő mozgásra. Ez sajnos egy genetikailag bennünk maradt reakció. Az agyadnak fel kell dolgoznia, hogy a mozgás rád nézve veszélyt jelent-e. Tehát elvonja a figyelmed - még ha nem is teljesen veszed észre - az aktuális folyamatról.

Ettől még rosszabb, ha megcsörren a telefonod. Mivel nem számítasz rá, kb olyan hatással van a szervezetedre, mintha egy mély álomból ráznának fel. Az agyad hirtelen elvonja a figyelmet a munkáról és a hívó félre kezd koncentrálni. Miért hív? Mit akarhat? Persze ez a másodperc tört része alatt megy végbe, de már a kód, amin dolgoztál, el is veszett fejben. Felveszed a telefont és jön a kérdés egy teljesen más projekthez. Ilyenkor még keményebben az agyadnak át kell állnia a másik oldal kódjára, hogy az adott kérést mennyire lesz bonyolult teljesíteni abban a rendszerben.

Mire leteszed a telefont, már teljesen elvesztetted a fonalat, hogy hol jártál az előző kódodban. Ilyenkor persze elkezded bújni a kódot, hogy mit akartál, de az addigi munkameneted már a süllyesztőbe került. Ilyenkor jön az újratervezés. Ismét belefogsz a kódolásba, de már teljesen más ritmusban, mire visszazökkensz a régi kerékvágásba, újra jön valamilyen zavaró tényező.

Nem kell részleteznem, hogy ez nem hatékony. Több idő alatt készül el a program, nehezebben haladsz, mindig újra át kell gondolni, hogy hol jársz és hová akarsz kilyukadni.

Ütemezések, menetrendek

A programozók ütemezése teljesen más, mint a megszokott. Kétféle ütemezés létezik a munkában. Az alkotói ütemezés és a vezetői ütemezés. A vezetői ütemezés a főnököknek való. A vezetői ütemezés egyik fő eleme, hogy a munkaidő órákra van osztva. Ezeket az órákat kell felhasználni arra, hogy megbeszélésre járj, ügyfelezz, és mindenre. Ők órákban mérik az időt.

Az alkotói ütemezés, amiben a programozók is dolgoznak ebben a formában nem tud létezni. Nem tudsz mindent órákra bontani. 1 óra a Kis Miskára, 1 óra a webshopra, 1 óra a másik projekt javítására. Nem tudod így beosztani az időt. Folyamatosan át kell álnod a másik folyamatra, ami miatt csökken a teljesítmény. A programozók általában több órás egységekben dolgoznak. Ha befejezted az aktuális modult, talán felállsz és kimész cigizni vagy belekezdesz az újabb blokkba. Van olyan is mikor egy ilyen egység akár fél napos is lehet.

A főnök feláll 12:00-kor és elmegy ebédelni. Te 13:20-kor fejezed be a modult, és csak akkor mész ki ebédidőre. Persze ilyenkor jön a lecseszés, hogy miért voltál kinn 20 percig, mikor az ebédidőnek vége. Nem ugyanabban az időzónában éltek a főnökkökkel.

Ahogy már említettem, ilyenkor a teljes rendszer a fejedben van, ha megszakítod a folyamatot, akkor az agyad kidobálja az információkat.

Az álmos agy

Én kifejezetten jól teljesítek akkor, ha épp kicsit fáradtabb vagyok. Miért? Mert az agyad, minél jobban lefárad, annál jobban csak egyetlen dologra tud koncentrálni. Ha éber vagy, olvasgatsz a neten, facebookozol, twitterezel, minden elvonja a figyelmed.

A szervezeted éjjel tudja, hogy aludnod kellene, így elkezdi lekapcsolni a lámpákat. De mivel este 11kor keltél, még nem tudnál aludni. Így csak az a része marad bekapcsolva az agyadnak, amit épp használsz. Tehát csak a kódolásra koncentrálsz. Nem vonja el a figyelmed semmi.

Sokkal jobban teljesítesz, több dolgot tudsz éjjel megcsinálni, mint napközben, mikor kinn süt a nap, csiripelnek a madarak. Ilyenkor nincs kedved a gép mellett ülni. Ki akarsz menni süttetni magad egy kicsit. Ezt az időt szoktuk sokszor átaludni.

Napközbeni "zaklatások"

Mint feljebb is említettem, baromira kizökkensz, ha megcsörren a telefonod. Az agyad a hívásra kezd koncentrálni, kidobálja a programot. Majd mikor visszatérnél dolgozni, teljesen kétségbeesel, mert ismét vissza kell zökkenned a normális kerékvágásba.

Ezért is jó az éjszakai munka. Míg mások alszanak - és nem telefonálnak közben - te nyugodtan tudsz koncentrálni a munkádra. Fejben tudod folyamatosan tartani a kódod, nem vonja el semmi a figyelmed.

A monitor fénye

A monitor a másik ébrentartó erő. A fény miatt az agyad eltolja az alvási ciklusod. Plusz mivel körülötted sötét van, nem tudja a külső mozgás megzavarni a figyelmed.

Sokszor jártam úgy, hogy barátnőm felkelt, és odajött mögém, miközben éjjel kódoltam. Mivel körülöttem teljes a sötétség, így elkerülte a figyelmem, hogy ő ébren van, nem vettem észre, hogy felkelt és oda jött hozzám.

Összegezve

Lehet dühöngeni azért, mert nem vagyok elérhető napközben. A mai világban már nem kell, hogy a közösségi szokásokat kövessem. Eldönthetem, hogy nekem mikor kényelmes és mikor produktív a napom és persze, mikor zavarnak kevésbé.

Az éjszakai munka összes előnye mellettem áll. Nem csörög a telefon, nem zavarnak mások, nem kell kizökkennem a munkából minden apróság miatt.

Ha ez pedig valakinek nem tetszik, csak annyit tudok javasolni, tanuljon meg programozni és teljesítse a határidőket úgy, hogy közben én 5 percenként felhívom valami teljesen más témával kapcsolatban :)

Míg nem élte át, azt amit mi minden egyes nap átélünk, addig senki sem fogja megérteni. Nem is kell, hogy megértse. De ne ítélkezzen a másik felett, míg nem próbálta ki.