Linuxos programok, amik hasonlítanak a Windowsos megfelelőikre

img

Sok felhasználónak probléma, mikor átáll Linuxra, hogy hogyan helyettesítse a Windowson jól megszokott szoftvereit. Most ezeket a szoftvereket fogom bemutatni.

Elsőként, ami talán a legtöbb felhasználónak hiányozhat, az a Microsoft Office.

Microsoft Office Linux alternatívái

Libre Office - Ingyenes

A LibreOffice-t nem nagyon kell bemutatni az Ubuntu felhasználóknak. Talán mondhatjuk, hogy a Microsoft Office programcsomaggal szembeszállhat a Libre.

A LibreOffice csomagba négy program tartozik, Writer, Calc, Impress és Draw.

A Writer a Microsoft Word megfelelője. Közel ugyanazokat a funkciókat kínálja, igaz más menüelrendezésben, de amit meg tudunk csinálni Wordben, Writerben is képesek leszünk rá.

A Calc a Microsoft Excel megfelelője. Szintén hasonló funkciókkal.

Az Impress a Microsoft PowerPointtal egyezik.

A Draw pedig egy rajzprogram szerűség. Inkább kisebb grafikák elkészítéséhez használható.

Emellett még kaphatunk egy Base nevű programot, aminek a Microsoft megfelelője az Access, és egy Math programot, amivel matematikai képleteket tudunk összeállítani. Igen olyan krix-kraxos bonyolult izéket, amiket talán még a matematikusok sem értenek teljesen... :D

LibreOffice - bővebben

OpenOffice - Ingyenes

Az OpenOffice tekinthető a LibreOffice előfutárának. A Linux distrókon teljesen zökkenőmentesen használható. Nagyjából ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, mint a LibreOffice, így itt a döntés csak azon múlik, hogy melyiket választjuk.

Erről bővebben nem írok, mivel körülbelül ugyanaz lenne a leírás, mint a LibreOffice leírása.

SoftMaker Office - Fizetős

Ezt is számíthatjuk Office alternatívának. Három programot tartalmaz a csomag, TextMaker, PlanMaker és Presentations.

A TextMaker a Word, a PlanMaker az Excel, a Presentations pedig a PowerPoint megfelelője.

Mivel fizetős, így túlságosan nem megyünk bele a dolgokba, kinézetre inkább a LibreOfficra hasonlít. Ha mindenképp fizetni akarsz a programért, akkor innen megvásárolhatod.

Cloud programok - Ingyenes

Erre egyetlen alternatívát ajánlok, amit én is előszeretettel használok, a GoogleDrive-ot. Mindent tud, amit átlagos felhasználók használnak.

Alapértelmezetten több programmal rendelkezik, Docs, Sheets, Slides, Forms, Drawings.

A Docs a Worddel, a Sheets az Excellel, a Slides a PowerPointtal egyezik meg. Funkcionalitásban talán kissé elmarad azoktól, de mint említettem átlagfelhasználóknak tökéletes.

GoogleDrive - bővebben

Emellett még fontos megjegyezni, hogy van a Microsoft Online is, amit én kifejezetten csak dokumentum olvasásra használok. Tehát, ha kapok egy doksit csatolva, akkor nem kell letöltenem, elindítani a hozzá tartozó programot, hanem csak a Hotmail (mára Outlook) levelezőben (online) megnyitom a csatolmányt és már látom is a fájl tartalmát. Persze, emellett van ugyanolyan felhasználói felülete, mint az Office csomagnak, úgyhogy ezt is ajánlhatom alternatívaként.

PhotoShop Linux alternatíva

GIMP

Sajnos a GIMP jócskán elmarad a PS tudásától, így eléggé fájdalmas lehet megvállni a PS gazdag felhasználói felületétől. Rengeteg GIMP tutorial van, amivel elég szépen el lehet sajátítani a program használatát, sőt a profi GIMPesek meg merem kockáztatni, hogy a PS szintet is tudják hozni, de hirtelen áttérőknek nagyon fog hiányozni a PS.

Más széles körben használt, hasonló tudású programot jelenleg nem ismerek.

MS Paint Linux alternatíva

GIMP

Igen, sajnos a Paint helyettesítésére jobban passzol. Igaz így már jóval túllépi a Paint tudását, de inkább egy egyszerűbb rajzprogramként használható, mint profi képmanipuláló szoftverként.

Krita

A Krita egy remek skiccelő és rajz alkalmazás. Támogatja a legtöbb rajztáblát, így széles körben alkalmazható. Egyszerű rajzok, skiccek vagy akár vázlatok készítéséhez is kitűnően alkalmazható.

Pinta

A Pinta alkotói egy Paint.NET alternatívaként hozták létre, így kitűnően helyettesíthető Linuxon a Paint.NET vele. Kicsivel többet tud, mint a sima Paint, így egyszerű rajzok készítésére tökéletes választás.

Total Commander Linux alternatívái

DoubleCommander

Eddig két füles Dolphinnal "játszadoztam", de múltkor már a két fül kevés volt, így keresnem kellett egy jól használható alternatívát. Így jutottam el a DoubleCommanderhez.

Kicsit még szokni kell, de szerintem teljesen megfelel az elvárásaimnak.

Krusader

Régebben sokat használtam, de valahogy elmaradt. Kicsit bonyolult volt. Alapból 2 verzió telepedik, a sima és a root. A simával a jelenlegi felhasználó dolgozhat, ugyanazokkal a jogokkal indul, míg a root verzióban root jelszóval kell indítani a programot, így minden mappába beléphetsz.

Alapból jó alternatívája a Total Commandernek, de már pontosan nem is emlékszem mi miatt nem kedveltem meg.

Egyéb sokszor használt programok Linuxon

Okular

PDF dokumentumok megnyitására alkalmas program, tökéletesen helyettesíti az Adobe Readert vagy a FoxitReadert.

Emellett megnyitja az .epub, .mobi és a .djvu kiterjesztésű fájlokat is, tehát ebook olvasóként is megállja a helyét.

Ubuntun tudtommal alapértelmezetten ez telepedik.

Gedit, Kate

Ezeket amolyan Notepad++ helyettesítőként használhatjuk. Támogatják a szintaxis kiemeléseket és a legtöbb programozási nyelvet. Ezeket én kifejezetten szöveges fájlok szerkesztésére vagy FTP-n való szerkesztésre használom.

vi/vim, nano, pico, joe

Ezek a Gedit és a Kate terminálos helyettesítői. Ismerek olyat, aki csak nanoban vagy csak vimben dolgozik. Teljesértékű szövegszerkesztő szoftverek, szintaxis kiemeléssel.

Ark

Ubuntu felhasználóként ezt kapom alapértelmezett kicsomagoló szoftverként, a legtöbb tömörített fájlformátummal gond nélkül elbánik.

FTP - Filezilla

Sokan ajánlanak különböző FTP programokat, én még mai napig a FileZillát támogatom. Nekem Windowson is meggyűlt a bajom a Total Commander FTP felületével így már a Windowsos időszakomban is rengetegszer FileZilláztam.

Összegezve

Linuxosként teljesen ki tudtam váltani a programjaimat ingyenes/open source programokkal. Igaz egy PSD fájlnál kicsit szórakozni kell, hogy meg tudjam nyitni GIMP alatt is, de ez legyen a legkevesebb. A Windows egyedül a játékok miatt hiányzik. Tudom, hogy ott a WINE, amivel a legtöbb Windows alatt futó játékkal játszhatok Linux alatt is, de ez olyan, mintha a cipőre húznám a zoknit.

Jelenleg semmiért sem adnám a kubuntut. Vagyis nincs az a Windows, ami miatt lecserélném. Egyrészt mára kényelmesebb használni, tudom, mit hol találok, melyik program mekkora erőforrást igényel. Másrészt havonta 1x indítom újra a gépet, akkor is csak a frissítések érvényesítése miatt, addig nem nyafog, hogy de én most azonnal restartolok, mert frissítettem. Kitesz a kubuntu egy értesítést a tálcára, hogy kellene egy resi, de ezen kívül semmit nem csinál. Ez Windows alatt úgy nézett ki, hogy elmentem aludni, benn hagytam a munkát vagy a programot vagy bármit (mikor játszottam, akkor a Lineage2-t vagy a WoW-ot), mire felkeltem újraindult a gép. Tudom, ki lehet kapcsolni, de ne erőszakoskodjon a rendszer, hogy ő csak azért is újraindul, ha akarom, ha nem.

Tehát az életem sokkal kényelmesebbé vált. Jah és a legfontosabb, nem kell néhány havonta újrarakni a gépemet, mert osszefosta magát a Windows.