htaccess átírányítás www.domain-re

img

Ha szerverünk/szolgáltatónk támogatja, érdemes a 301-es átírányítást htaccess segítségével elvégeznünk, főleg ha www nélküli domain nevünket szeretnénk www-re irányítani.

Ha az oldalad összes kérését szeretnéd www nélküli domainedről www-re irányítani, akkor nincs más dolgod, mint a következő néhány sort bemásolni a htaccess fileodba:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

Fontos, hogy a RewriteEngine On legyen, hiszen az apache ekkor tölti be a Rewrite modult.

Ez az átirányítás több szempontból is fontos lehet:

  • Elkerülöd vele, hogy a Google tartalomduplikálásnak vegye www és www néküli domained tartalmát
  • Elkerülöd vele, hogy esetlegesen a PageRank értéked eloszlódjon a két domain között (bejövő linkek esetén)
  • Jobban néz ki, ha egységes az oldalad :)

Figyelem!

Ha az oldalad www nélkül lett beindexelve a Googleben, de mégis a www-re szeretnéd irányítani, fontos, hogy figyelembe vedd azt a tényt, az oldalad visszaeshet a keresőben, veszíthet a PageRank értékéből. Igaz a Google, mivel 301-gyel irányítunk át, át kellene, hogy vigye a PR és helyezés értékeket a céloldalra, de ez nem biztos, hogy minden esetben megtörténik. Ezért csak körültekintően irányítsd át az oldalad, saját felelősségre.

Még egy fontos dolgot elfelejtettem említeni a fenti kóddal kapcsolatban, bárhol felhasználható átírás nélkül, hiszen nem tartalmaz domain nevet, így minden domainnel működik :)

Ha az átirányítást pont fordítva, www-ről www nélkülire szeretnénk, akkor a következő kódrészletre lesz szükségünk:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^leoamros\.com$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://leoamros.com/$1 [R=301,L]

Majdnem ugyanaz, mint az előző, annyi különbséggel, hogy itt tartalmaz a kódunk domain nevet, tehát a leoamros.com-ot mindenképp írd át ( kivéve, ha szeretnéd az oldaladra érkező látogatóidat hozzám terelni :) )

Biztos van a fenti megoldáshoz hasonlóan domain mentes megoldás, de jelenleg én is ezt használom, így nem volt még rá szükségem, hogy utána keressek :)

Ha a szerver/táhely nem támogatja a htaccess fájlok használatát, akkor megteheted ugyanezt php-ban is 301-es PHP header() segítségével.