Egyperces: MATE - Linux Asztalkezelő

img

MATE Asztalkezelő

A MATE egy új asztalkezelő környezet, amit azoknak készítettek, akik nem voltak megelégedve a Gnome 3-mal és szerettek volna valami könnyebbet, amihez nincs szükség újra megtanulni mindent.

A MATEt eredetileg egy Arch Linux felhasználó hozta létre, ezután vált az alapértelmezett asztalkezelővé a Linux Mint Mate-ben.

Miközben a MATE nem annyira egyszerű, mint az LXDE vagy XFCE, sokszor választják régebbi, kevésbé erős hardverekre.

A MATE kevésbé modern kinézetet és érzést ad a többi asztalkezelőhöz képest. A MATE kifejezetten megfelelő rendszer vállalati felhasználóknak, akik az erőforrások jobb kihasználását preferálják. Vannak olyan vállalatok is, akik az asztalt távolról érik el. A MATE nekik egy barátságos, magasan testreszabható felületet biztosít.

A MATE alapból a Gnome 2 már nem támogatott kódjából lett forkolva, a fejlesztők kicserélték a komponenseket modern technológiákra. Ezzel együtt forkolták a Caja (fájlkezelő) és a Pluma (szövegszerkesztő) kódját is, sok mással együtt.

A MATE több nagyobb distro alapértelmezett asztali környezete, mint az Ubuntu Mate vay a Linux Mint Mate, emellett elérhető a legtöbb fő distribúcióra.

Előnyök

  • kis erőforrás igényű rendszer
  • modern kinézet

Hátrányok

  • jelenleg nem tudok egyet sem