L

Egyperces: LXDE - Linux Asztalkezelő

LXDE Asztalkezelő

Az LXDE kifejezetten jó választás, ha egy 10 éves lassú, öreg gépen tolod az ipart, amin a modern operációs rendszerek lassúnak számítanak. Ezekbe a gépekbe lehel életet a Linux az alacsony erőforrásigényű LXDE asztalkezelővel.

Az alacsony erőforrás használatnak a hátránya, hogy kevesebb funkciót kapunk az asztalkezelővel, mint az egyéb kiadásokban. Ezzel együtt nagyobb erőfeszítést igényel a rendszer testreszabása.

Amiben felülemelkedik, hogy nagyszerű felhasználói élményt nyújt. Támogatja az jól bevált WIMP (Windows, Icons, Mouse, Pointer /Ablakok, Ikonok, Egér, Mutató/) paradigmát, így aki valaha is használt Windows XP-t, annak egyszerű lesz használni az LXDE-t is.

Az LXDE csapatai nem voltak oda a GTK3-ért, ezért elkezdtek fejleszteni egy Qt alapú rendszert. Ezelőtt is létezett egy kis erőforrásigényű asztalkezelő, Razor-Qt, ami szintén Qt keretrendszerre épül. A két csapat úgy döntött, hogy egyesítik erőiket, így jött létre a LXQt.

Az LXDE elérhető minden fő disztribúción, mint az Ubuntun, Fedoran vagy OpenSUSE-n.

Előnyök

  • extrém kicsi erőforrás igény
  • minden fő distron elérhető

Hátrányok

  • minimális funkcionalitás a többi asztalkezelőhöz képest

Leoamros

X

Üdv! Ha még személyesen nem ismerjük egymást, Smajda László vagyok, de szólíts csak egyszerűen Laccának vagy Leoamrosnak. Olyan netbúvároknak osztom az észt, akik szárnyaikat próbálgatják a PHP, MySQL, JavaScript világában, és elakadnak valamelyik folyamat során. Főleg a saját tapasztalatokat írom le, ettől függetlenül kérdezhetsz bátran, lehetőségeimhez mérten válaszolok.

Kategóriák
Címkék
Social Media
Eszközök