L

Egyperces: KDE Plasma - Linux Asztalkezelő

KDE Asztalkezelő

A KDE Plasma a legfejlettebb asztalkezelő a számítógépes világban. A Windows asztala selejtesnek tűnhet a KDE mellett.

A Plasma modern technológiákat alkalmaz, mint a Qt, ami egészen népszerű más szegmensekben is, mint az autoiparban. A Palsmának rengeteg gyöngyszeme van, például a Dolphin, ami a KDE alapértelmezett fájlkezelő alkalmazása. A legfejlettebb és legerőteljesebb fájlkezelő, amit ma megtalálhatunk a piacon. A Plasma kapott egy erőteljes vezérlőpultot, amivel szinte minden részletét átalakíthatjuk az asztalunknak. Ezáltal a KDE az egyik legjobban testreszabható asztalkezelőnek mondható. A rengeteg beállítási lehetőséget egy elegáns és könnyen kezelhető felületen módosíthatjuk, mellyel nincs lehetetlen a Plasma asztalokon.

A legérdekesebb a Plasmában talán, hogy a könnyű konfigurálhatóság miatt, majdnem minden, a piacon lévő distro kinézetére átformálhatjuk.

Első ránézésre talán kissé erőforrásigényesnek tűnhet, de a régebbi, lassabb gépeken is szépen fut.

A Plasma több distro (kubuntu, openSUSE, PCLinuxOS) alapértelmezett asztalkezelője lett. A KDEt előszeretettel használják szervezetek és kormányzati egységek szerte a világban.

Előnyök

  • a legfejlettebb asztalkezelő a világon
  • teljesen testreszabható
  • modern kinézet

Hátrányok

  • néhány komponense (pl: Kmail) nehezen kezelhető kezdő felhasználók számára

Leoamros

X

Üdv! Ha még személyesen nem ismerjük egymást, Smajda László vagyok, de szólíts csak egyszerűen Laccának vagy Leoamrosnak. Olyan netbúvároknak osztom az észt, akik szárnyaikat próbálgatják a PHP, MySQL, JavaScript világában, és elakadnak valamelyik folyamat során. Főleg a saját tapasztalatokat írom le, ettől függetlenül kérdezhetsz bátran, lehetőségeimhez mérten válaszolok.

Kategóriák
Címkék
Social Media
Eszközök