Egyperces: I am The Fold

img

Pont múltkor beszélgettem egyik ismerősömmel, aki olyan megrendelést kapott, hogy az oldal tetején és alján is maradjon egy sáv, de a teljes szélesség ki legyen töltve.

Már akkor ráztam a fejem, hogy ez egy nagy baromság. Az emberek ész nélkül nyomkodják a Windowsos telepítéskor a Next gombot, feltelepítve ezzel 2000 toolbart és 42000 vírust. Nem is ezzel van a baj.

A fő kérdés inkább az, hogy ezt szépen, hogyan lehet megoldani? Egy tapasztalatlan, Next-nyomkodó felhasználónál egy csík marad az oldalból? Hogy fog ez egyáltalán jól működni?

Ha belegondolunk abba, hogy a monitorok sem ugyanakkorák, sőt a régi CRT-ket lehetett orrba-szájba állítgatni. Ha nem zavart a 60Hz, akkor egy 14colosból ki lehetett hozni 1280×1024-es felbontást is, holott a normális működés, 85Hz-n 1024×768 volt.

Persze az LCD és LED monitorok világában már ez nehezebben megoldható. De azért csak belegondolva is hány különböző szélességű és magasságú laptop vagy asztali képernyőfelbontás van a világban.

Nah erre optimalizálj függőlegesen!

Most akadtam egy érdekes weboldalra, ahol az oldalt megtekintők felbontását 2015. február 9. és február 15. közötti időszakban összegyűjtötték. Így kapott a srác 52641 mintát, amiből 1331 teljesen egyedi volt. Most esett le az állam. Tehát összegyűjtötték az oldalt megtekintők viewport magasságát. Voltak érdekes értékek is, a legnagyobb érték 5120px volt. Csöszd meg. Mekkora monitor az?

Szóval. A begyűjtött viewport magasságokból 1000 minta van kiválasztva és megjelenítve a weboldalon: I am The Fold.

A méreteket minden esetben egyszerűen egy szimpla window.innerHeight hívás segítségével gyűjtötték be. Ezáltal csak a tényleges viewport magasságot vette alapul a rendszer, toolbarok, nagyítás és minden féle felesleges maszlag nélkül.

Szerintem azért érdekesek az adatok.

Részleteket pedig itt olvashattok a mérésekről.

Összes Egyperces bejegyzés