Egyperces: Google Drive

img

A Google Drive-ot már régóta használom, talán azóta, hogy elérhetővé tették. Kifejezetten szeretek vele dolgozni. Egyrészt azért, mert ingyenes, csak egy Gmail fiókkal kell rendelkezned. Másrészt a mindennapi feladatokat simán el lehet benne látni.

A Google Drive legtöbb helyen Dropbox alternatívaként jelenik meg. Ennek ellenére én szeretek benne dokumentumokat kezelni is. Például online tartom karban az Önéletrajzom, vagy ide hozok létre mások számára is látható dokumentumokat.

Talán az egyik legnagyobb előnye, hogy egyszerre több felhasználó is tudja egy időben használni az alkalmazást. Feltöltök egy Táblázatot, amit utána többen is használhatnak. Erre most nagyon jó példa a kalória-táblázatom, amibe felvittem a napi kötelező értékeket, majd a programmal kiszámolom, hogy miből mennyit kell ennem, hogy kijöjjön a megfelelő érték. De ugyanebben a fileban más is tudja kezelni a saját táblázatát.

Régebben a Drive fájljait használtuk a hibák és javítások összeírására.

A Google Drive-ot nem szeretném szétszedni darabokra, hiszen túl sokat nem lehet róluk beszélni. Alapértelmezett tudásuk van. A szövegszerkesztővel nagyon sok dolgot meg lehet csinálni, amit megcsinálhatunk Wordben is. A táblázatkezelője is hasonlóan működik, a képleteket szintén szépen kezeli.

Amit még érdemes tudni, hogy ha a Google saját formátumában hozzuk létre a fileokat, akkor nem foglalnak tárhelyet. Alapértelmezetten 15GB tárhelyet kapunk, igaz ezt elosztva a különböző szolgáltatások, mint a Drive vagy Gmail között.

Google Drive

Tehát érdemes a feltöltések helyett új dokumentumként létrehozni a filet és nem tárhelyként, hanem munkaterületként használni a programot.

Google Drive Dokumentumok

Ennek egyik előnye, hogy ahol internet kapcsolatunk van, ott használni tudjuk a fájlokat. Bárhonnan, bármikor elérhetőek.

Összegzés

Sajnos a teljes rendszert jelen pillanatban nem áll módomban bemutatni, majd egy későbbi bejegyzésben.

De teljes szívvel ajánlom a rendszer használatát. Rengeteg jó funkcióval rendelkezik és ha csapatban dolgozunk még jobban kihasználhatjuk a lehetőségeit.

A másik nagyszerű előnye, hogy ha google dokumentumot hozunk létre, akkor nem foglal tárhelyet. Így akár több ezer fájlunk is lehet fenn, anélkül, hogy egy megát is lefoglalna a tárhelyből.

A többi Cloud szolgáltatásért annyira nem vagyok oda, de ezt már évek óta használom, így csak ajánlani tudom.