L

Egyperces: Gnome - Linux Asztalkezelő

Gnome Asztalkezelő

A Gnome szakított a hagyományokkal és egy teljesen újszerű design kialakításával próbálta belopni magát a felhasználók szívébe.

A Gnome fő előnye az egyszerűsége lett, akkor is, ha ezzel néhány alap funkciót elveszített. Ezeket a funkciókat külső kiegészítőkkel lehet pótolni.

Ironikus, hogy nem áll rendelkezésre beépített eszköz, hogy a Gnome komponenseit kezelhessük, mondjuk amivel kinézetet vagy a rendszerfontot meg tudjuk változtatni. Erre egy külön programot kell telepítenünk, a "Gnome Tweak Tool"-t. Emellett kompatibilitási problémákba is ütközhetünk.

A Gnome3 kiadásakor sem sikerült a felhasználók tetszését elnyerni, a Gnome népszerűsége visszaesett, bár a kiadáskor a legnépszerűbb asztalkezelőnek számított.

A Gnome alapértelmezetten sok kiegészítő programmal érkezik, mint pl. az Evolution (email kliens), a Gedit (szövegszerkesztő), a Files (fájlkezelő) vagy a Rhythmbox (zenelejátszó).

A Gnome az alapértelmezett asztalkezelője a Fedora-nak vagy a Debian-nak. De szinte minden más distrora telepíthető.

Előnyök

  • egyszerű
  • könnyen kezelhető
  • a funkcionalitás bővíthető kiegészítőkkel

Hátrányok

  • minimális funkcionalitás a többi asztalkezelőhöz képest
  • a kiegészítők kezelése gyenge

Leoamros

X

Üdv! Ha még személyesen nem ismerjük egymást, Smajda László vagyok, de szólíts csak egyszerűen Laccának vagy Leoamrosnak. Olyan netbúvároknak osztom az észt, akik szárnyaikat próbálgatják a PHP, MySQL, JavaScript világában, és elakadnak valamelyik folyamat során. Főleg a saját tapasztalatokat írom le, ettől függetlenül kérdezhetsz bátran, lehetőségeimhez mérten válaszolok.

Kategóriák
Címkék
Social Media
Eszközök